nederlandse omroep stichting (nos)


geactualiseerde versie

nos start provinciale statenverkiezingen met twee debatten te volgen op radio, televisie, nos politiek 24 en www.nederlandkiest.nl

hilversum, 10 februari 2011 - in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen van 2 maart organiseert de nos twee verkiezingsdebatten. nos radio begint aanstaande zondag (13 februari) met een twee uur durend debat tussen 12.00 en 14.00 uur op radio 1. nos televisie volgt een dag later, op 14 februari, op nederland 2 met een debat van 20.55 tot 21.55 uur.

de verkiezingen voor de provinciale staten staan deze keer meer dan ooit in het teken van de landelijke politiek. burgers bepalen met hun stem op 2 maart niet alleen de samenstelling van de twaalf provinciebesturen, maar - indirect - ook van de eerste kamer. immers, het zijn de nieuw gekozen leden van de provinciale staten die op hun beurt op 23 mei de leden van de eerste kamer kiezen.

de samenstelling van de eerste kamer is uitermate belangrijk voor het huidige minderheidskabinet van vvd en cda. daar kan het kabinet nu nog niet steunen op een meerderheid. dit in tegenstelling tot de tweede kamer, waar de ploeg van premier mark rutte dankzij gedoogsteun van de pvv wel op een meerderheid kan rekenen. het is voor het kabinet rutte dan ook van het allergrootste belang om goed te scoren bij de komende verkiezingen voor de provinciale staten. voldoende winst voor vvd, cda en pvv betekent een grote kans op een meerderheid van deze drie partijen in de nieuw samen te stellen eerste kamer op basis van de verkiezingsuitslag.

nos radio 1 journaal verkiezingsdebat:
zondag 13 februari, 12.00 - 14.00 uur, radio 1/nos politiek24

het nos radio 1 journaal verkiezingsdebat komt vanuit het nos-gebouw in hilversum. acht politici uit de eerste of tweede kamer nemen deel aan het debat. het gaat om loek hermans, lijsttrekker vvd 1ste kamer, elco brinkman, lijsttrekker cda 1ste kamer, job cohen, fractievoorzitter pvda 2e kamer, alexander pechtold, fractievoorzitter d66 2e kamer, jolande sap, fractievoorzitter groenlinks 2e kamer, emile roemer, fractievoorzitter sp 2e kamer, marianne thieme, fractievoorzitter partij voor de dieren 2e kamer en de nieuwe lijsttrekker van de pvv voor de eerste kamer. de naam van deze man of vrouw wordt aanstaande vrijdag door de pvv bekend gemaakt.

de acht politici gaan onder leiding van de presentatoren lucella carasso en joost vullings in debat over de volgende onderwerpen: veiligheid, asielbeleid en immigratie, economie, onderwijs en de rol van de eerste kamer.

het radiodebat is ook te zien via het digitale kanaal nos poltiek24 en www.nospolitiek24.nl

nos nederland kiest, verkiezingsdebat:
maandag 14 februari, 20.55 - 21.55 uur, nederland 2 / nos politiek 24

onder de naam 'nederland kiest, verkiezingsdebat' is een dag later de beurt aan nos televisie. voor het tv-debat vanuit de vergaderzaal in de eerste kamer treden de acht lijsttrekkers uit de eerste kamer van de acht grootste partijen in ons land aan. dat zijn: loek hermans, lijsttrekker 1ste kamer vvd, marleen barth, lijsttrekker 1ste kamer pvda, elco brinkman, lijsttrekker 1ste kamer cda, tini kox, lijsttrekker 1ste kamer sp, roger van boxtel, lijsttrekker 1ste kamer d66, tof thissen, lijsttrekker 1ste kamer groenlinks, roel kuiper, lijsttrekker 1ste kamer cu en de nieuwe lijsttrekker van de pvv voor de eerste kamer. de naam van deze man of vrouw wordt aanstaande vrijdag door de pvv bekend gemaakt

onder leiding van dominique van der heyde en ferry mingelen debatteren deze politici over de thema's: bezuinigingen/economie, onderwijs/innovatie, immigratie/integratie, internationaal beleid/europa en de rol van de eerste kamer ten opzichte van het kabinet.

www.nederlandkiest.nl
voorafgaande aan de twee debatten gaat de nos-site www.nederlandkiest.nl online. vanaf vrijdag 11 februari is deze site de plek waar veel informatie in tekst, audio en video over de komende provinciale statenverkiezingen bijeen komt. zo zijn er portretjes van de deelnemers aan de verschillende nos-debatten te vinden en is er uitleg over het 'hoe en wat' van de eerste kamer. in de komende weken wordt de site aangevuld met campagnenieuws. liefhebbers van politiek kunnen op de site ook een test doen om zo hun kennis van de aankomende verkiezingen te testen.

via de site kunnen bovendien de verschillende nos-programma's worden bekeken. allereerst natuurlijk de twee verkiezingsdebatten van 13 en 14 februari. en later het grote tv-debat op 1 maart en natuurlijk de uitslagenavond van 2 maart.

Deel: ' NOS start Provinciale Statenverkiezingen met twee debatten '


Lees ook