supplement

onderwerp holland festival: eisler en goebbels

uitzending 19 juli 1999

aandacht voor de muziek van twee duitse componisten: hanns eisler en heiner goebbels. eisler (1898-1962) was een gedreven en getalenteerd componist, die zijn marxistische idealen in zijn muziek duidelijk naar voren liet komen. in 1933 vluchtte hij naar amerika, waar hij uiteindelijk weer verdreven werd door de communistenjagers van mccarthy. behalve talloze strijdliederen voor de arbeidersklasse, schreef eisler ook weemoedige exil-liederen en prachtige kamer- en filmmuziek.

hanns eisler was in de jaren 70 voor componist/regisseur heiner goebbels zijn grote voorbeeld. hij bewerkte verschillende composities van eisler en smeedde ze aaneen tot een liefdevol, maar ook mild kritisch portret, getiteld 'eislermaterial'. op 23 juni namen we de uitvoering van dit stuk door het ensemble modern op in amsterdam tijdens het holland festival. de liederen werden gezongen door de beierse theater- en filmacteur josef bierbichler.verder een opname die we maakten op 24 maart 1998 van een concert van de ebony band onder leiding van werner herbers. onder de titel "Een hommage aan Hanns Eisler" werden stukken uit verschillende periodes in zijn leven uitgevoerd, o.a.: 'Vierzehn Arten den Regen zu beschreiben', 'Palmström op. 5', 'Die Zuchthaus-Kantate op. 63' en 'Ohne Kapitalisten geht es besser'.

Tenslotte nog een concert met composities van een tijdgenoot van Eisler: Anton Webern (1883-1945). Op 6 november 1997 namen we de volgende stukken op, uitgevoerd door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard: Konzert op. 24, Sechs Bagatellen für Streichquartett op. 9, Fünf geistliche Lieder op. 15 en Fünf Stücke für Orchester op. 10.

Deze Supplement wordt gemaakt door Arno Peeters, Natasja van Thienen, Piet Hein van de Poel en Vera Vingerhoeds.

Deel: ' NPS/VPRO SUpplement Componisten Eisler en Goebbels '
Lees ook