NRG viert opening nieuw radiologisch Jaap Goedkoop Laboratorium


PETTEN, 20071025 -- NRG (Nuclear Research and Consultancy Group) in Petten krijgt op donderdag 1 november met het Jaap Goedkoop Laboratorium een bijzonder en uniek laboratorium. Het gebouw herbergt diverse radiologische laboratoria en een instructieruimte voor cursisten.

Professor Jaap Goedkoop was een pionier op het gebied van kernenergie en directeur van Reactor Centrum Nederland, de voorloper van NRG. Zijn weduwe mevrouw E. Goedkoop, verzorgt op donderdag 1 november de officile opening van het nieuwe radiologisch laboratorium. Het laboratorium is ingericht voor onder meer onderzoek naar materialen voor energiewinning door kernfusie, onderzoek naar de verkorting van de levensduur van radioactief afval en de productie van medische isotopen voor de behandeling van patinten.

In het voor Nederland unieke laboratorium zal NRG uiteenlopende activiteiten uitvoeren die op dit moment nog op verschillende locaties op de Onderzoeks Locatie Petten plaatsvinden. De concentratie van het werk op n locatie zorgt ervoor dat er minder ruimte nodig is en dat de werkzaamheden niet alleen efficinter maar ook veiliger kunnen worden uitgevoerd.

Het nieuwe gebouw telt vier bouwlagen. In de kelder bevinden zich onder meer dubbelwandige tanks voor de opslag van afvalwater en een archief. Omdat het een radiologisch laboratorium is, zijn hoge eisen gesteld aan de brandwerendheid en aan de luchtbehandeling. Om te voorkomen dat lucht vanuit het gebouw naar buiten kan, staat het complete lab op onderdruk. De lucht in de laboratoria wordt elk uur maar liefst acht keer ververst. Verder bewaken verschillende systemen in de verschillend laboratoria het stralingsniveau.

In het nieuwe laboratorium verwerkt NRG radio-isotopen die in de Hoge Flux Reactor vervaardigd zijn voor medische doeleinden. Hiermee worden jaarlijks wereldwijd vele miljoenen patinten behandeld, waaronder veel kankerpatinten. Ook ontwikkelt NRG in het nieuwe lab medicijnen in samenwerking met onder meer ziekenhuizen. De activiteiten in het nieuwe laboratorium zijn ook van belang voor het internationale onderzoek naar kernfusie, waar NRG een belangrijke bijdrage aan levert. Daarnaast ondersteunt NRG met het chemisch onderzoek de niet-nucleaire industrie zoals de offshore.

Het nieuwe gebouw krijgt de naam Jaap Goedkoop Laboratorium, vernoemd naar professor Jaap Goedkoop die van 1961 tot 1984 wetenschappelijk directeur was van het Reactor Centrum Nederland, de voorloper van NRG. Hij wordt gezien als een van de Nederlandse pioniers op het gebied van kernenergie.


Deel: ' NRG viert opening nieuw radiologisch Jaap Goedkoop Laboratorium '
Lees ook