Horses of the DutchNRPS BRABANT STELT NIET TELEUR
ST. OEDENRODE De NRPS-keuring van de afdeling Noord-Brabant verliep min of meer volgens het bekende patroon. Er waren op het terrein van manege De Pijnhorst zoals altijd veel rijponys van goede kwaliteit in alle leeftijden; zo weinig rijpaarden kleine maat dat er nauwelijks sprake kon zijn van een bepaald gemiddelde; en een klein aantal goede grote maat rijpaarden.

De rubrieken van de driejarige en oudere rijponys waren goed gevuld en werden door de juryleden A. Snijders en J. Oortveld beloond met vele eerste premies en aanwijzingen voor Ermelo. In de kampioenskeuring liepen de keurmerrie El Django (El Beauty x Condor ox) en haar dochter Donja (v. Bayard) om de hoogste eer, die uiteindelijk toekwam aan de driejarige Donja van H. Compen in Budel-Schoot. El Django en Donja lijken veel op elkaar en doen in kwaliteit niet voor elkaar onder, maar de jongere merrie sprak in de beweging net iets meer aan dan haar moeder, die inmiddels tien jaar geleden geboren werd bij P.W.M. van Roosmalen in Den Dungen. De fokker van Donja is de huidige eigenaar van El Django, Hengstenhouder Arnold van Mierlo in Someren-Heide.

Het jurykoppel in de andere ring, mw. M. van der Aart-Datema en dhr. G. Teunissen, koos uit het grote aanbod aan rijponyveulens het ruim zes weken oude, nog naamloze merrieveulen van Casper x Condor ox uit de stermerrie Jessica van Th. Van Vijfeijken te Aarle-Rixtel. Dit veulen had vooral in de beweging een dikke streep voor op haar (oudere) concurrenten in de kampioenskeuring. Het jeugdkampioenschap ging naar de tweejarige Janneke (Vitano x Bayard) van C. Arts in Wanroij, een typisch Arts-product dat op tweejarige leeftijd al zover ontwikkeld is dat ze wel drie lijkt.

De driejarige Romy Jackson werd uitgeroepen tot kampioen van de grote maat rijpaarden, een dochter van Whinny Jackson uit de Onyx-merrie Zeniroodnoot. A.J.M. van Uden in Ravenstein fokte de mooie en goed bewegende bruine merrie, en mw. W. van Lith in Berghem is de trotse eigenaresse. Whinny Jacksons zoon Wellborn leverde de veulenkampioen van de rijpaarden Parabola, een prachtig, goed ontwikkeld en best bewegend merrieveulen uit de meervoudig bekroonde, keur preferente Mendy (El Beauty x Mischaz x) van M. van Haaren in Helvoirt.

Bij de rijpaarden kleine maat was het een stermerrie die met de hoogste eer ging strijken, een prestatie sport merrie wel te verstaan: Linda (Eagle x Mr. Richards van de Corijon ox) van mw. C.A.G. Brouwers-Sleegers in Lieshout. Deze tienjarige schimmelmerrie was al eerder Noord-Brabants keuringskampioen en heeft haar sporen verder verdiend in de dressuur onder het zadel van Stefan van Melvoort. Vorig jaar werd de combinatie nog winnaar van de M1 op het NRPS/Hippo Nationaal kampioenschap dressuur en springen, inmiddels starten ze Z2. De fokker van Linda is W. Hesen in Horst. Het veulenkampioenschap van de rijpaarden kleine maat ging naar Sajjid (Sjapoer ox x Condor ox) van H. Verwijst in Uden, een mooi hengstveulen uit een keurmerrie die elf jaar geleden zelf Nationaal veulenkampioen was en vorig jaar op haar beurt moeder was van een Nationaal veulenkampioen.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

Deel: ' NRPS Brabant stelt niet teleur '
Lees ook