Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Hierbij ontvangt u de elektronische versie van OnderzoekBerichten, de maandelijkse nieuwsbrief van NWO voor de pers.

###

OnderzoekBerichten september 2001

Zinsmelodie stuurt wisseling sprekers
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwoa_4zvkyw
De Leidse NWO-onderzoeker dr. Johanneke Caspers heeft ontdekt hoe Nederlandstaligen de zinsmelodie gebruiken om aan te geven dat zij aan het woord willen blijven. De melodie is vooral functioneel als de zinsbouw suggereert dat de persoon is uitgesproken.

Alcohollaag maakt diamant waterminnend
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524hj7
NWO-Chemici van de Katholieke Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd om een gewoon waterafstotend diamantoppervlak te veranderen in oppervlak dat water aantrekt. In de natuur zijn waterminnende diamanten zeldzaam. De nieuwe diamant heeft een alcohollaagje aan het oppervlak.

Milieuvriendelijk middel tegen aardappelmoeheid
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524hcn
STW-onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam hebben in hun laboratorium de stof nagemaakt die aardappelcystenaaltjes uit hun winterslaap wekt. Toedienen van de stof aan een proefveld wekte de aaltjes voortijdig waarna ze stierven door voedselgebrek. Het aaltje is wereldwijd berucht als veroorzaker van de aardappelmoeheid.

Diagnose bloedarmoede en malaria kan eenvoudiger
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524h4j
Uit NWO-onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat Afrikaanse moeders koorts bij hun kinderen zwaar overraporteren. De kinderen krijgen daardoor onnodig vaak medicijnen tegen malaria. Koortsthermometers zijn zelden aanwezig in Afrikaanse huishoudens. Ook voor de diagnose van bloedarmoede op dorpsniveau is een eenvoudige verbetering mogelijk.

Stabiel elektriciteitsnet dankzij windmolens
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524gyk
Windturbines kunnen meehelpen de spanning in het elektriciteitsnet op een constant niveau te houden. De elektronica in de molens kan pieken en dalen in de netspanning effectief corrigeren. Dat is een conclusie van NWO-onderzoek uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft.

Fokkoe voor door slaapziekte geteisterd Afrika
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524gmu
In grote delen van Afrika maakt slaapziekte veeteelt vrijwel onmogelijk. Wageningse NWO-onderzoekers hebben bij een West-Afrikaans koeienras onderzocht hoe de aangeboren resitentie tegen slaapziekte overerft. De koeien, die zelf weinig productief zijn, zijn geschikt voor het fokken van nieuwe rassen.

Werking ontrafeld van onzichtbare detector
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524gff
Delftse technologen hebben in een project van NWO-Technologiestichting STW de werking ontrafeld van de hete-elektronenbolometer. De bolometer is een detector die infrarood licht uit de uithoeken van het heelal kan meten. De theorie achter de werking van het apparaat was tot nu toe niet correct.

Sturing innovaties is lastig voor overheid
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524ga2
Om de ontwikkeling te kunnen stimuleren van energie-efficiënte techniek heeft de overheid zeer gedetailleerde kennis nodig van de betrokken bedrijven en instituten. Dat blijkt uit NWO-onderzoek van de Universiteit Utrecht. Stimulering van ontwikkeling is daarmee lastiger dan het stimuleren van de toepassing van bestaande techniek.

Een ongeluk komt nooit alleen?
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524g6h
Dr. Jan Neeleman van de Rijksuniversiteit Groningen gaat met 1,6 miljoen gulden PIONIER-subsidie van NWO een onderzoekslijn opzetten in de psychosomatiek. Neeleman wil bewijzen dat lichamelijke ongezondheid vaak samenvalt met psychiatrische problemen of herhaalde ongevallen. Of anders gezegd dat een ongeluk nooit alleen komt.

Muis staat model voor brein mens
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524fvp
Prof. dr. Chris de Zeeuw van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat een onderzoeksgroep opzetten die de moleculaire basis van het geheugen bestudeert. De groep onderzoekt de kleine hersenen van muizen die model staan voor het menselijk brein. NWO financiert het project met een PIONIER-subsidie van 1,6 miljoen gulden.

Genealogie van de westerse moraal
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_524f79
Aan de Katholieke Universiteit Nijmegen gaan zeven onderzoekers de komende vijf jaar de ontwikkeling van het morele bewustzijn in de Middeleeuwen in kaart brengen. Centraal staan de vier kardinale deugden: bezonnenheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid. NWO financiert het onderzoek met 1,5 miljoen gulden.


--
NWO
Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein

Deel: ' NWO OnderzoekBerichten september 2001 '
Lees ook