ikon

w e e k o v e r z i c h t

oba live op radio 5
human en ikon
maandag 14 t/m vrijdag 18 maart 2011
19.00-20.00 uur


* maandag 14 maart
omroep: human, presentatie: theodor holman

te gast zijn ingrid geesink en chantal steegers met hun boek 'nier te koop - baarmoeder te huur. wereldwijde handel in lichaamsmateriaal'. eicellen en sperma worden online verhandeld. bloed, bot en zelfs voorhuid zijn basismateriaal voor producten. een gesprek over de consequenties hiervan voor onze opvattingen over solidariteit en recht.


* dinsdag 15 maart
omroep: ikon, presentatie: jurgen maas

jurgen maas ontvangt de vlaamse journalist rudi rotthier. voor zijn boek 'de lont aan de wereld' reisde hij uiterst behoedzaam door pakistan, want op elke straathoek kan een aanslag gebeuren. het leek moeilijk om positief nieuws over pakistan te vinden. maar al vrij snel werd rotthier overweldigd door een offensief van gastvrijheid.


* woensdag 16 maart
omroep: human, presentatie: theodor holman

hans mantel vertelt over zijn favoriete biografie: 'e=mc2', geschreven door david bodanis. mantel is bassist, musicoloog, presentator en liefhebber van wetenschap. de genoemde formule is in 1905 ontwikkeld door van albert einstein en wordt de relativiteitstheorie genoemd, ook wel: de belangrijkste formule van de twintigste eeuw.


* donderdag 17 maart
omroep: ikon, presentatie: mieke spaans

mieke spaans interviewt schrijfster anna enquist. haar nieuwe boek 'twaalf keer tucht' is een bundel monologen en portretten over kunst en discipline, moraal en ressentiment, beroepsernst en levensdrift. de mens in zijn moeilijkste momenten.


* vrijdag 18 maart
omroep: human, presentatie: theodor holman

dr. hanneke hoekstra schreef het boek 'de dictatuur van de petticoat. vrouwen en macht in de britse politiek 1900-1940.' feministen worden laaiend als vrouwen hun vrouwelijkheid gebruiken om iets gedaan te krijgen. zo kreeg arianna huffington onlangs nog een feministische woedegolf over zich heen, omdat zij haar vrouwelijkheid gebruikte om invloedrijke mannen om haar vinger te winden. in het vooroorlogse britse parlement deden vrouwen echter niets anders, terwijl zij toen in de politiek misschien zelfs wel meer macht hadden dan nu. is een aristocratische maatschappij voor ambitieuze vrouwen gunstiger dan een democratische? het boek verschijnt 8 maart bij uitgeverij de wereldbibliotheek.

volg ons ook op twitter: @obalive !

oba live: elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door human en ikon. actuele inhoud: www.obalive.nl oba live is ook te zien op themakanaal spirit 24 en salto tv. kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl

Deel: ' OBA Live Weekoverzicht, 14 t/m 18 april 2011 '


Lees ook