Persnieuwsbrief Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme

Ode aan de Zangeres zonder Naam

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden presenteert van 17 december 1999 tot en met 21 mei 2000 de tentoonstelling Zangeres zonder Naam. De expositie is een ode aan de in Leiden geboren Mary Beij, bekend onder artiestennaam Zangeres zonder Naam. Vorig jaar overleed zij op hoge leeftijd nadat zij nationaal en internationaal grote bekendheid had verworven als Koningin van het Levenslied.

Stedelijk Museum De Lakenhal eert deze ereburger van Leiden met een tentoonstelling over haar loopbaan als zangeres en haar kleurrijke leven temidden van de variétésterren vanaf de jaren vijftig. De tentoonstelling is ingericht rond verschillende personificaties die de Zangeres zonder Naam voor haar fans vertolkte, zoals Mary als troosteres van de onderdrukten, Mary als pleitbezorgster voor minderheden, als Koningin van het Levenslied.

Carrière-attributen als gouden platen, fotoboeken en fanmateriaal vertellen het verhaal van haar leven als zangeres. Uniek zijn de bewaard gebleven japonnen, bijna 100 in totaal, waar zij gedurende 50 jaar in optrad en die voor een groot deel zelf gemaakt zijn. Wie zij werkelijk was wordt duidelijk gemaakt door persoonlijke documenten en bezittingen tentoon te stellen die typerend zijn voor haar levensstijl. Hoe geliefd zij was moge blijken uit de overdaad aan fanmateriaal, verzameld door bewonderaars uit alle kringen van de samenleving.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje over de Zangeres zonder Naam uitgegeven door de Stichting Leiden Promotie VVV en een videoband met een compilatie van haar tv-optredens. Voor de museumwinkel worden diverse artikelen ontwikkeld, gerelateerd aan de Zangeres zonder Naam. Na afloop van de tentoonstelling organiseert het museum een veiling van een aantal van de tentoongestelde jurken en accessoires in

Deel: ' Ode aan de Zangeres zonder Naam in Museum De Lakenhal Leiden '
Lees ook