---

Ministerie van Defensie---

Oefening rond Luchtmachtbasis De Peel

23-05-2002

Boven en in de directe omgeving van Luchtmachtbasis De Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg vinden van 28 mei tot en met 7 juni vliegactiviteiten plaats waarbij de vliegtuigen lager vliegen dan normaal. Het gaat om een oefening voor zogenoemde "Forward Air Controllers", militairen die doelaanwijzingen geven voor jachtbommenwerpers. Aan deze door de 13e Brigade van de Koninklijke Landmacht gecoördineerde oefening doen naast eenheden van de landmacht en de op Luchtmachtbasis De Peel gestationeerde Groep Geleide Wapens van de luchtmacht ook eenheden van de Amerikaanse en Belgische luchtmacht mee.

"Forward Air Controllers" werken in teams van drie man en bevinden zich - in een echte oorlogssituatie - op vijandelijk gebied of bij de grens tussen de eigen en vijandelijke eenheden. Zij geven per radio informatie over de aan te vallen doelen door aan de vliegers van jachtbommenwerpers en praten die als het ware naar hun doel. De oefening op Luchtmachtbasis De Peel is bestemd voor "Forward Air Controllers" die hun vaardigheden in het kader van het jaarlijkse oefenprogramma moeten bijhouden. De trainingsvluchten vinden plaats op 28 mei (09.20-10.20 uur, 12.00-13.00 uur), 29 mei (08.50-10.25 uur), 31 mei (08.30-09.40 uur, 11.50-13.00 uur) en op 3, 4 en 7 juni steeds van 09.30 tot 10.40 uur en van 12.00 tot 13.30 uur. De deelnemende vliegtuigen mogen in het lokale verkeersleidingsgebied van Luchtmachtbasis De Peel vliegen op een hoogte van minimaal 150 meter en binnen de hekken van het militaire terrein 75 meter.

Aan de oefening doen "Forward Air Controllers" van verschillende onderdelen van de landmacht mee zoals bijvoorbeeld het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade. De Amerikaanse luchtmacht neemt deel met A-10 Thunderbolt II jachtbommenwerpers afkomstig van de vliegbasis Spangdahlem in Duitsland en de Belgische luchtmacht met F-16's van de vliegbasis Florennes. De deelnemende vliegtuigen starten en landen steeds op hun thuisbasis. De Groep Geleide Wapens van de Luchtmachtbasis De Peel gebruikt de vliegactiviteiten ten slotte om het vuurleidingspersoneel van de Patriot en Hawk luchtafweersystemen te trainen.

Deel: ' Oefening rond Luchtmachtbasis De Peel '
Lees ook