LTO Nederland

Kassencomplex Bergschenhoek 1 september officieel open

Tien tuinders onder één dak houden het samen efficiënt

Donderdag 23 augustus 2001 - Dat samenwerking goed is voor de efficiency, wordt bewezen in Bergschenhoek. Daar delen tien glastuinbouwbedrijven een gloednieuw kassencomplex. Er wordt intensief door de ondernemers samengewerkt met de bedoeling zo veel mogelijk te besparen. Volgens de betrokkenen kunnen de kassen worden gerekend tot de modernste in Nederland. Op zaterdag 1 september aanstaande vindt de officiële opening plaats. 's Middags mag het grote publiek een kijkje nemen.

Het kassencomplex staat in de Oosteindse Polder, een bekend glastuinbouwgebied in de regio. De tuinders hadden allemaal elders in de omgeving een bedrijf, maar moesten onder meer wijken voor de expansiedrift van de gemeente Rotterdam. Woningbouw, de aanleg van een recreatiegebied en de Hogesnelheidslijn (HSL) stonden voor de deur en verhuizen was dus onvermijdelijk.
De gemeente Bergschenhoek had in een eerder stadium een stuk grond in de polder aangewezen voor glastuinbouw, maar tot ontwikkeling was het nooit gekomen. Volgens een ingewijde hield dat onder meer verband met de aanwezigheid van een recreatiegebied. Het feit dat de tuinders aan een nieuwe plek moesten worden geholpen deed het roer omslaan. De gemeente besloot na intensief overleg de grond alsnog te ontwikkelen. Maar dan alleen voor zogenoemde duurzame glastuinbouw. Vijf van de tien tuinders verkochtten daarop hun bedrijf collectief aan de gemeente Rotterdam, de andere volgden. Begin vorig jaar werd begonnen met de voorbereiding van de bouw van het kassencomplex in Bergschenhoek, enkele maanden later ging de eerste paal de grond in.

Imposant complex
Nu staat er een imposant complex, waar verspreid over tien bedrijven elke dag gemiddeld meer dan honderd mensen werken. Alle ondernemers maken gebruik van technologieën die garant staan voor een substantiële besparing van ruimte, energie en water. Het complex is volgens een woordvoerder zo goed mogelijk ingepast in het landschap. In het complex is ook een en al duurzaamheid. Zes van de tien tuinbouwbedrijven zijn aangesloten op een gemeenschappelijk, centraal geregeld klimaatsysteem, dat gebruik maakt van de nieuwste vormen van energie- en wateropslag, en van restproducten van de ROCA-centrale in Capelle aan de IJssel. Daarnaast wordt het overtollige regenwater dat nodig is voor de bevloeiing van de teelt, in acht van de tien bedrijven voor een deel opgeslagen in een dieper gelegen bodemlaag. Hierdoor hoeven ze bijna geen gebruik meer te maken van de normale watervoorziening. Vooral in de zomer is dat een uitkomst, zo stellen de tuinders. De tuinders in Bergschenhoek springen niet alleen zuinig om met energie, maar ook met ruimte. Door bedrijven te clusteren is 83 procent van het grondoppervlak omgezet in glas. Bij niet geclusterde bedrijven ligt dat percentage maximaal rond de 78 procent.

Meteen goed
Het complex wordt zaterdag 1 september officieel geopend door voorzitter Gerard Doornbos van LTO-Nederland. De meeste tuinders zijn al enkele maanden aan het werk. Hun ervaringen zijn tot nu toe positief, vertelt voorzitter Leo Poot van de SKAL. Wat op papier werd geschapen, blijkt ook in de praktijk prima te functioneren. Poot heeft zelf ook een bedrijf in het complex. Voorheen was hij slechts vier kilometer verderop gevestigd. Maar ook Poot moest gedwongen verhuizen. Hij had er evenwel niet veel problemen mee. ,,Ons bedrijf was vijftien jaar oud en aan vervanging toe. Hier konden we de zaken meteen goed aanpakken.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)

Deel: ' Officiële opening kassencomplex Bergschenhoek '
Lees ook