Ingezonden persbericht

Persbericht / Persuitnodiging

Bijzondere mensen en projecten op 25 november

Opening Spaarne Ziekenhuis: de mens centraal

Hoofddorp, 21-11-2005 -- Op vrijdag 25 november 2005 vindt de officiële opening plaats van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Het Spaarne Ziekenhuis is van oorsprong afkomstig uit Haarlem en Heemstede. De hoofdlocatie verhuisde in december 2004 naar Hoofddorp. De rode draad tijdens de opening is 'Heel. De mens.' In samenhang met dit thema is Patch Adams, geestelijk vader van de CliniClowns, uitgenodigd. Op 25 november worden niet alleen genodigden gefêteerd, maar gaat bovendien speciale aandacht uit naar de patiënten op de verpleegafdelingen en naar de Spaarne medewerkers.

Patch Adams - mens en emotie

Het Spaarne Ziekenhuis ontvangt tijdens de opening als speciale gast de Amerikaan Patch Adams, de geestelijk vader van de CliniClowns. Patch Adams heeft een bijzondere kijk op de wereld van de gezondheidszorg en de mens in het bijzonder. De aanwezigheid en het optreden van deze intrigerende man staat op de openingsdag centraal. Samen met de kinderen van de Hoofddorpse basisscholen 'Het Braambos' en 'De Bosbouwers' zal hij een verrassende entree maken. Dankzij sponsoring door ALTANA Pharma BV uit Hoofddorp is het voor het Spaarne Ziekenhuis mogelijk om Patch Adams uit te nodigen.

De mens als middelpunt van het universum

De officiële opening voor genodigden bestaat uit een voorstelling waarin, naast een optreden van Patch Adams, enkele beelden van kunstenares Barbara Kletter door verschillende sprekers worden onthuld. Deze beelden, speciaal voor het Spaarne Ziekenhuis gemaakt, hebben allemaal een thema dat terugvoert op de mens en zijn universum: Samen, Ontmoeting, Droom, Verstoppen en Dans. De sprekers, waaronder de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, de architect, de Raad van Bestuur en de voorzitter van de Raad van Toezicht van het Spaarne Ziekenhuis verwerken deze thema's in hun toespraken. Hoofdtoon tijdens de voorstelling wordt echter gevoerd door het thema 'Heel. De mens', waarmee het Spaarne Ziekenhuis wil benadrukken dat de mens centraal staat in de gezondheidszorg. De presentatie van de officiële opening is in handen van Frank van Pamelen, onder meer bekend als presentator van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen door Wiegerinck Architecten uit Arnhem.

Kunstprojecten en kinderafdeling

Sinds het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp is gevestigd, zijn bijzondere projecten in het ziekenhuis mogelijk gemaakt door sponsoring van bedrijven uit (met name) Haarlemmermeer. Het gaat hierbij onder meer om de kunst van Hannes Kuiper en een speelhuis op de kinderafdeling, de beelden van Barbara Kletter in de wateras, de aankleding van de kinderpoli en de wachtkamers op de poliklinieken. Een groot deel hiervan is mogelijk gemaakt door de Stichting Kring van Honderd die, als ambassadeur van het Spaarne Ziekenhuis, financiering bewerkstelligt voor projecten waarvoor uit reguliere middelen geen geld is. Voorafgaand aan het officiële gedeelte van de opening, krijgen de sponsors een exclusieve rondleiding door het ziekenhuis en een bezoek aan hun projecten aangeboden.

Van Diaconessenhuis en Mariastichting tot Spaarne Ziekenhuis

Tijdens de receptie na afloop van het officiële openingsgedeelte reikt Durk Kooistra, voorzitter van de Vrienden van het Spaarne Ziekenhuis, het eerste exemplaar van het boek 'Van Diaconessenhuis en Mariastichting tot Spaarne Ziekenhuis' uit aan de Raad van Bestuur. Dit gedenkboek vol historie, anekdotes en oude foto's wordt ook aan alle medewerkers en medisch specialisten van het Spaarne Ziekenhuis aangeboden. Het boek is vanaf 25 november te koop in de boekhandel.

Zintuigelijke prikkeling voor de patiënt

Aan het einde van de middag bezoeken artiesten van de Stichting Anders Beleven de verpleegafdelingen van het ziekenhuis om daar de patiënten en hun bezoekers te verrassen. Bij de artiesten van Anders Beleven staat, via het aangenaam prikkelen van de zintuigen, aandacht voor het gezonde in een persoonlijke ontmoeting voorop. Filmbeelden die van deze ontmoetingen worden gemaakt, zijn mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea. Naast een bezoek van Anders Beleven, kunnen de patiënten op 25 november ook een bijzondere verwenmaaltijd in het ziekenhuis verwachten.

Feestelijke afsluiting

Medewerkers, specialisten en vrijwilligers van het Spaarne Ziekenhuis krijgen 's avonds samen met hun partner een feest aangeboden. Zij worden gastvrij ontvangen in een enorme tent, waar een breed scala aan artiesten optreedt. Er is muziek in Zuid-Amerikaanse sfeer, een Hollands café, cabaret plus een ruimte om te loungen. Op het grote hoofdpodium treedt een live-band op met bekende Nederlandse artiesten.

----------

Deel: ' Officiele opening Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp '


Lees ook