Persbericht

Olie op de baan kost Marijn van Kalmthout zege

Spa-Francorchamps (B), 22 september 2001. De race van de Landis Formule Ford op het circuit van Spa-Francorchamps is niet naar wens verlopen voor de meeste rijders van Van Kalmthout Racing. Marijn van Kalmthout (Hoofddorp) viel in leidende positie uit, met de zege nagenoeg op zak. Xavier Maassen uit Meerssen, gestart vanaf de derde plaats, werd al in de eerste ronde van de baan gereden. De race telt uitsluitend mee voor de beide Benelux-kampioenschappen in de Landis Formule Ford. De wedstrijd werd tegelijkertijd met een race meetellend voor het Frans kampioenschap Formule Ford verreden.

In de enige tijdtraining van de Landis Formule Ford op het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps reed Marijn van Kalmthout de snelste tijd in de klasse First Division (auto's van twee jaar en ouder). De Hoofddorpse Ford-dealer maakte bovendien indruk door de zevende tijd algemeen te rijden in het competitieve veld. Xavier Maassen zat er goed bij met de derde tijd in het Benelux-veld. Jean-Pierre Verhoeven reed de zevende tijd in de First Division met zijn Swift uit 1999. Bas Schothorst moest achteraan starten omdat hij geen trainingstijd kon zetten. "In de enige tijdtraining viel mijn Van Diemen na 200 meter stil met een elektronisch probleem. Dat betekende het einde van mijn training", aldus Bas.

In tegenstelling tot de training werd de race onder droge omstandigheden verreden. De wedstrijd was snel voorbij voor Xavier Maassen. "Ik wilde Gregory Franchi uitremmen voor de bocht na Eau Rouge. Ik zat aan de binnenkant, maar Franchi stuurde de bocht in alsof ik niet bestond. Hij raakte mij, dat betekende voor mij einde race. Ik had vandaag makkelijk tweede kunnen worden", vond Xavier. Marijn van Kalmthout leek op weg naar de zege in de First Division, tot hij twee ronden voor de finish van de baan gleed. "Ik ben uitgegleden op de olie uit de geplofte motor van Ho-Pin Tung", aldus de zwaar teleurgestelde Marijn. "Ik lag op dat moment veertien seconden voor op de nummer twee, ik had dit niet mogen weggeven." Marijn verloor hierdoor tevens zijn eerste plaats in het tussenklassement.

Bas Schothorst (Amsterdam) reed een sterke inhaalrace. Helaas kreeg hij na afloop een tijdstraf vanwege ongeoorloofd inhalen ('inhalen onder geel'). "Degene die ik inhaalde reed heel langzaam, zijn auto was net van de baan gegleden. Ik vind het een beetje kinderachtig dat ik nu bestraft word voor het inhalen van een dergelijke deelnemer", aldus Bas. Verder was hij tevreden. "Ik heb eruit gehaald wat erin zat", vond hij. Bas werd negende in de A-klasse.

Jean-Pierre Verhoeven (Hoofddorp) werd netjes vierde in de First Division. Hij reed pas voor de tweede keer op Spa-Francorchamps. "Ik had een goede start, maar ik kon net niet aanhaken bij de rijders voor mij die vochten om de podiumplekken", aldus Jean-Pierre. "Ik heb weer veel punten gepakt, dat is erg belangrijk voor het klassement." Verhoeven staat in zijn tweede autosportseizoen op een fraaie vijfde plaats in het kampioenschap.

Uitslag race Landis Formule Ford,
Spa-Francorchamps, zaterdag 22 september 2001


1. Tristan te Pas, 10 ronden in 25.33.708
2. Jaap van Lagen, op 17.022

3. Ferdinand Kool, op 17.911
12. Jean-Pierre Verhoeven, op 1:10.866
14. Bas Schothorst, op 1:23.4235

Tussenstand Benelux kampioenschap:


1. Stefan de Groot, 127 punten

2. Jaap van Lagen, 108 punten

3. Tristan te Pas, 92 punten

4. Ferdinand Kool, 78 punten

5. Bas Schothorst, 63 punten

6. Xavier Maassen, 58 punten

Uitslag race Landis Formule Ford, First Division


1. André van Hoof, 10 ronden in 26:39.571
2. Mark Nachtegeller, in 26.42.052

3. Jan-Paul van Dongen, in 26.42.815

4. Jean-Pierre Verhoeven, in 26:44.574Tussenstand Benelux kampioenschap First Division:


1. Olivier Muytjens, 112 punten

2. Marijn van Kalmthout, 105 punten

3. Mark Nachtegeller, 95 punten

4. Jan-Paul van Dongen, 76 punten

5. Jean-Pierre Verhoeven, 67 punten
Voor de redactie:
voor meer informatie: Marijn van Kalmthout, telefoon (06) 53 28 04 60

Deel: ' Olie op de baan kost Marijn van Kalmthout zege in Spa '
Lees ook