PERSBERICHT

Olympische medaillewinnaars op eerste
WK Bobstart en skeleton in Groningen

De FIBT (internationale bob- en sleebond) heeft het wereldkampioenschap Bobstart dit jaar toegewezen aan de stad Groningen, in plaats van aan Monaco. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli wordt het WK afgewerkt op de Grote Markt in Groningen. Nu is al duidelijk dat enkele Olympische medaillewinnaars deelnemen aan het evenement.

Zo heeft de Zwitserse bobsleëer Martin Annen, winnaar van de bronzen medaille op het onderdeel tweemansbob in Salt Lake City, zich ingeschreven voor het WK Bobstart in Groningen. Annen viel bij het onderdeel viermansbob net buiten de medailles; hij werd vierde. De Britse Alexandra Coomber-Hamilton doet in Groningen mee aan het WK Skeletonstart in Groningen. Zij haalde brons bij der Olympische Winterspelen en eindigde als eerste in het World Cup-klassement.

Ook uit Tsjechië, Rusland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland komen atleten naar Groningen, om deel te nemen aan het WK Bobstart en skeleton. Verder zijn Nederlandse schaatstoppers zoals Jochem Uytdehaage, Jan Bos, Rintje Ritsma, Renate Groenewold en Annamarie Thomas uitgenodigd om op vrijdag de strijd om de Bedrijvencup te begeleiden. Het evenement in Groningen begint trouwens al op donderdag, met het onderdeel Studentencup.

De organiserende stichting Bobstart Groningen is met man en macht bezig om er in het hart van de stad Groningen een onvergetelijk festijn van te maken. Organisator Arend Glas, zelf als bobsleëer deelnemer aan de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, heeft een uitgebreid programma op poten gezet, met steun van talloze sponsoren en medewerkers.

Naast het WK Bobstart vindt ook het wereldkampioenschap skeletonstart plaats in Groningen. Bobstart is in Groningen al jarenlang een bekend fenomeen. Voor het tiende jaar op rij organiseert de Stichting Bobstart Groningen een wedstrijd, die zich inmiddels een vaste plaats op de evenementenkalender heeft verschaft. Als beloning voor deze prestatie is aan Groningen nu dus het wereldkampioenschap toegewezen. Bobstart is een simulatie van de start, zoals die bij het 'echte' bobsleeën wordt gemaakt. Dat gebeurt tijdens het WK op een 70 meter lange startbaan. Hetzelfde is het geval bij het Wereldkampioenschap Skeletonstart. Skeleton is een Olympische sport waarbij de atleten op een klein sleetje op hun buik met enorme snelheid naar beneden suizen.

Programma

De deelnemende atleten starten op vrijdagochtend 12 juli met de training, voor zowel de onderdelen 2- en 4-mans bobslee als skeleton. Die avond worden de mannelijke en vrouwelijke sporters door zowel de provincie als gemeente Groningen ontvangen op het Provinciehuis in Groningen. Het WK wordt die dag op 12 juli om 21.15 uur officieel geopend.

Op zaterdag 13 juli begint het WK voor 2-mansbobs met drie runs, van 09.00 tot 13.00 uur. Het WK Skeleton is die dag van 14.00 tot 16.00 uur, gevolgd door drie runs van de 4-mansbob (tussen 16.00 en 19.00 uur). Een kwartier na het einde van de wedstrijden is de prijsuitreiking. Alle deelnemers aan het WK krijgen op zaterdagavond een diner aangeboden in de Aa-kerk in Groningen.

Op de drie dagen die het evenement in beslag neemt zal er op de Grote Markt voor toeschouwers, naast al het sportieve geweld, nog veel meer te doen zijn. Zo is er elke avond een entertainmentprogramma, met optredens van livebands, een dj of een drive-in show. Voor de kinderen is een heus kinderparadijs ingericht, compleet met springkussen, schmink en optredens. Opmerkelijk is dat alles wat zich op en rondom de bobstartbaan afspeelt, gratis toegankelijk is voor jong en oud.

De organisatie verwacht in drie dagen duizenden toeschouwers te begroeten op de Grote Markt. Naast de drie meter brede en zes meter hoge baan bestaat het evenemententerrein uit een VIP-paviljoen, een groot entertainmentpodium en talloze terrasjes. Meer informatie over het evenement is beschikbaar bij de Stichting Bobstart Groningen (telefoon 050-5891274; e-mail: info@bobstart.org) en op internet: www.bobstart.com).

EINDE PERSBERICHT

Deel: ' Olympische medaillewinnaars op WK Bobstart en skeleton in Groningen '
Lees ook