Omega V8.com de multimedia auto van de toekomst

(31 Augustus 1999)

PERSBERICHT:

Naast de ingrijpend gewijzigde Omega 2000, zal Opel tijdens de Frankfurt International Motor Show (IAA) de 'Omega V8.com' onthullen, een beeldvormende studie van een futuristisch mobiel communicatie-centrum. Honderd jaar nadat de eerste Opel het levenslicht zag, toont Opel de nieuwe, stijlvolle Astra Coupé voor het eerst aan het publiek. Van 16 tot 26 september zal het publiek in Hal 8 van de IAA het gehele modeljaar 2000 modelprogramma van Opel kunnen bewonderen, waaronder de Astra OPC, een van de autosportversie afgeleide driedeurs Astra.

De 'Omega V8.com' laat zien hoe een volledig functioneel netwerk van mobiele communicatie modules en andere infosystemen ingebouwd kunnen worden in een personenwagen. Deze multimedia auto is uitgerust met 'Night Vision', het Advanced Front Lighting System (AFS), een geïntegreerde PC met internet aansluiting en icontrol als ook de meest moderne audio, navigatie en mobiele telefoon technologie.

Teneinde de 'Omega V8.com' te kunnen creëren, werd de nieuwe Omega Stationwagon met 13 centimeter verlengd. Onder de motorkap van de zilvergroene concept car is de aluminium 5.7-liter V8 krachtbron gehuisvest, die vanaf volgend jaar zomer het topmodel uit de Omega reeks zal voortstuwen. In het interieur genieten de vier inzittenden van het hoogste comfort, op 4 aparte, individueel instelbare stoelen. Wanneer plaats wordt genomen op de rechtervoorstoel of één van de twee achterstoelen, lijkt het alsof men achter een compleet geoutilleerde informatieterminal zit. Er bevinden zich verscheidene beweegbare schermen op het instrumenten-paneel en in de rugleuningen van de voorstoelen. Luidsprekers, geïntegreerd in de hoofdsteunen, zorgen voor een individuele geluidsontvangst.

De passagiers op deze drie stoelen hebben toegang tot een uitgebreide reeks van communicatiesystemen, waaronder videotelefoon met meerdere camera's en microfoons, en audiosystemen zoals de digitale radio, een CD-speler en een cassette deck. Passagiers kunnen Tv of video CDs bekijken en verschillende systemen, die de bestuurder ten dienste staan, zijn spraakgestuurd. E-mail berichten die binnenkomen via de interne PC kunnen als gesproken bericht worden gereproduceerd. Het toetsenbord is ook uiterst gebruikersvriendelijk: het maakt gebruik van een infrarood interface waardoor er nergens kabels nodig zijn. De 'Omega V8.com' is tenslotte -vanzelfsprekend - uitgerust met een nieuwe generatie navigatiesysteem en de OnStar teleservice.

Hoogontwikkelde technologie op het gebied van gegevensoverdracht ondersteunt het complexe multimedia netwerk.

De 'Omega V8.com' laat ook een hele reeks voorzieningen zien die het rijcomfort aanzienlijk verhogen. In plaats van een conventioneel dashboard beschikt deze Omega over een beeldscherm dat naar eigen voorkeur kan worden ingesteld. Zodat de bestuurder zicht heeft op instrumenten en beeldweergaves die nodig zijn voor een bepaalde verkeerssituatie of omstandigheid. Het 'Night Vision' systeem voorziet in extra veiligheid in het donker. Beelden, die worden opgenomen door een infrarood camera in de grille, worden geprojecteerd op de voorruit (head-up display) zodat de bestuurder deze kan bekijken zonder het oogcontact met de weg voor hem te verliezen.

Dit veiligheidsitem wordt ondersteund door het Advanced Front Lighting System (AFS), met zijn variabele lichtopbrengst van de koplampen. De breedte van de lichtbundel hangt af van het karakter van de weg, het weggedrag van de auto en de weersomstandigheden. Bij het insturen van een bocht bijvoorbeeld 'kijken' de lampen mee voor een beter zicht.

Een miniatuur camera bij de achterruitewisser maakt beelden achter de auto, handig bij het parkeren.

Modeljaar 2000 Omega met robuuste vormgeving en verfijnde technologie

De nieuwe editie van de Opel Omega wordt dit najaar leverbaar. Het vlaggeschip van de Duitse fabrikant is op belangrijke punten aanzienlijk gewijzigd, kent een nieuw ontwerp voor zowel het exterieur als het interieur en is tevens voorzien van uiterst moderne technologie. Tot de hoogtepunten behoort een nieuwe 106 kW (144 pk) sterke 2.2-liter benzinemotor. Met een maximum koppel van 205 Nm ontwikkelt hij meer trekkracht dan elke andere basismotor in zijn klasse. De Opel ingenieurs hebben ook de wielophanging verbeterd, zodat het veelgeroemde achterwielaangedreven DSA (Dynamic Safety) chassis nu een nog hoger niveau biedt op het gebied van rijgedrag en wegligging.

Actieve hoofdsteunen zijn standaard op beide voorstoelen, terwijl alle passagiers in iedere Omega volop kunnen profiteren van het intelligente elektronische klimaat controle systeem. Deze voorziet in een aparte werking voor bestuurder en voorpassagier en is daarnaast uitgerust met een zonnesensor in beide zones.
De topkwaliteit van de herontworpen Omega sedan en Stationwagon wordt bevestigd door de naar 10 jaar uitgebreide garantie op doorroesten.

Wereld première: Opel Astra Coupé met Turbo-Power Opel onthult haar nieuwe Astra Coupé op de Frankfurt International Motor Show (IM). Deze fraai gestileerde nieuwkomer wordt aangedreven door een 2.0-liter turbomotor van 140 kW/190 pk, waardoor de voorwielaangedreven sportcoupe een topsnelheid van 240 km per uur kan halen. Ook is er keuze uit twee moderne 16-kleppenmotoren: van 147 of van 115 pk. De volledig nieuwe aluminium 2.2-liter krachtbron van 108 kW/147 pk brengt de Astra Coupé naar een topsnelheid van 215 km/h, terwijl de 1.8 16V nog altijd goed is voor een snelheid van ruim boven de 200 km per uur.
De technici verlaagden het chassis van de Astra Coupé met 20 mm.

De Astra Coupé zal worden gebouwd bij Bertone en Opel voorziet een productie van 30.000 Coupés per jaar.

Deel: ' Omega V8.com de multimedia auto van de toekomst '
Lees ook