TROS

Omkoping door verzekeringsmaatschapijen

Afdeling Communicatie
Hilversum, 24-09-2001

Televisie
RADAR
Uitzending: maandag 24 september
Nederland 2: 19.00 uur tot 19.50 uur

OMKOPING DOOR VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJEN
Nationale Nederlanden kondigt nieuw beleid aan

Grote Nederlandse verzekeringsmaatschappijen traineren moedwillig het uitbetalen van schadevergoedingen. Hierbij deinzen ze niet terug voor omkoping. Dit zegt letselschade-advocaat Sieswerda, voorzitter van de werkgroep Artsen-Advokaten vanavond in het TROS tv-programma RADAR. Volgens Sieswerda gebeurt dit op grote schaal en zijn grote maatschappijen hierbij betrokken, zoals Nationale Nederlanden: 'Die is lastig met een hoofdletter L.'

RADAR, het consumentenprogramma van de TROS, besteedt vanavond in een dubbele uitzending uitgebreid aandacht aan de dubieuze praktijken van verzekeringsmaatschappijen. Diverse sprekers bevestigen dat deze maatschappijen moedwillig het uitbetalingsproces traineren. Slachtoffers worden gemiddeld tien jaar lang aan het lijntje gehouden volgens letselschadeadvocaat Lietaert Peerbolte: 'Ik heb nog nooit een dossier gezien waarbij de verzekeringsmaatschappij zegt dat het proces te lang duurt (...)
Ze passeren een morele grens'. Zijn mening wordt gedeeld door collega- advocaat Sieswerda. 'Een arts-deskundige die slachtoffers teveel in het gelijk stelt kan rekenen op aanzienlijk minder werk van de verzekeringsmaatschappijen.' Uit de onthullende uitzending van RADAR blijkt dat deze praktijken aan de orde van de dag zijn. Zo is advocaat Sieswerda zelf al driemaal mondeling en één keer schriftelijk gevraagd mee te werken aan een schikking in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij.

In een reactie geeft verzekeraar Nationale Nederlanden toe in het verleden fouten te hebben gemaakt, maar ontkent de zware aantijgingen. De maatschappij kondigt in de uitzending ander beleid aan. Nationale Nederlanden wil sneller voorschotten gaan uitbetalen en werkt aan een proef met mediaton (bemiddeling).

Zoekwoorden:

Deel: ' Omkoping door verzekeringsmaatschappijen '
Lees ook