Persbericht

Omroep Brabant sluit succesvolle "Week van de file" af

Toename aantal files in Brabant met 50 procent

Het aantal files in Brabant is vorig jaar met 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van Rijkswaterstaat die bekend zijn gemaakt tijdens de afsluiting van de "Week van de file" bij Omroep Brabant. In 1998 stonden er in Brabant 2400 files, in 1999 waren dat er 3600.
De toename zegt nog niets over de lengte van de files en de extra reistijd die daardoor ontstaat. Die cijfers worden pas later dit jaar bekend. De files deden zich vooral voor op de snelweg A-2 bij Eindhoven en Den Bosch en op de A-16 bij Breda.

De regionale Omroep Brabant heeft de afgelopen week op radio en televisie "De week van de file" uitgezonden. In 60 uur radioprogramma's en op televisie is ruim aandacht besteed aan het fenomeen files. Er zijn talloze gesprekken gevoerd met deskundigen en automobilisten. Verder was er een speciale website opgezet, die druk bezocht werd en talloze reacties opleverde. Ook is een CD uitgebracht. met favoriete fileplaten. Verder hebben zestig bekende en onbekende Brabanders hun persoonlijke 'fileoplossing' ingesproken.
De regionale omroep is zelf erg tevreden over de themaweek. "Het is een prima manier om dit soort problemen heel gericht onder de aandacht van een breed publiek te brengen", aldus Lout Donders, chef nieuwsdienst van Omroep Brabant. "Uit de talloze reacties blijkt dat die manier van werken aanslaat bij het publiek".
De Omroep Brabant "Week van de File" is gemaakt in samenwerking met de ANWB, het Korps Landelijke Politiediensten KLPD, Veilig Verkeer Nederland, Rijkswaterstaat en andere organisaties.

De "Week van de file is vrijdag 28 januari afgesloten met een interview met minister
T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. Zij pleit ervoor dat bedrijven, gemeenten, de provincie en andere instellingen meer doen om het vervoer van hun werknemers beter te regelen. Nu doet nog maar 4 procent van de bedrijven aan vervoermanagement. Volgens Netelenbos moeten op den duur alle bedrijven een dergelijk vervoerplan maken. "Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden, anders komen we er niet uit", aldus de minister bij Omroep Brabant.

Deel: ' Omroep Brabant sluit succesvolle "Week van de file" af '
Lees ook