CBS

Omzet detailhandel in mei ruim 8% hoger

De omzet van de detailhandel is in mei 8,2% hoger uitgekomen dan in mei 2000. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de winkelprijzen in deze periode flink zijn gestegen (+5,5%). Het volume van de omzet ligt hiermee 2,6% hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Consument winkelt in mei voor 15 miljard gulden
In totaal heeft de consument in mei voor bijna 15 miljard gulden (6,8 miljard euro) boodschappen gedaan. Per huishouden is in mei ruim 2200 gulden (1000 euro) uitgegeven. Van dit bedrag is 1400 gulden (640 euro) besteed in de non-foodbranches van de detailhandel. Per huishouden is achthonderd gulden (360 euro) uitgegeven bij de supermarkten en de speciaalzaken in voedingsmiddelen, zoals slagerijen en groentewinkels.

Non-foodsector boekt omzetgroei van 7,6%
De winkels in non-foodartikelen hebben in mei 7,6% meer omgezet dan een jaar eerder. Vooral de drogisterijen (+12,0%) en de winkels in huishoudelijke artikelen (+11,8%) hebben flinke omzetstijgingen gemeld. Ook de kledingbranche, de woonwinkels en de doe-het-zelfzaken hebben in mei de omzet zien toenemen. Omzetdalingen heeft het CBS genoteerd bij de textielsupermarkten en de winkels in consumentenelektronica.

Omzet foodsector met bijna 9% toegenomen
Bij de winkels in voedingsmiddelen is de omzet in mei 8,7% hoger geweest dan in mei 2000. De supermarkten, veruit de grootste branche in deze sector, realiseerden een omzettoename van 9,8%. De speciaalzaken, zoals slagerijen, groentewinkels en slijterijen, hebben de omzet met 3,9% zien toenemen.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft mei 2001 een maandag minder, maar een donderdag meer dan mei 2000. Ook valt hemelvaartsdag dit jaar in mei en vorig jaar in juni.

Deel: ' Omzet detailhandel in mei ruim 8% hoger '
Lees ook