International Data Corporation Benelux

IDC PRESS RELEASE


Omzet van de Top 15 IT bedrijven in België groeit met bijna 17 procent in 1998

Sterke verschuiving naar dienstverlening zichtbaar

Amsterdam, 28 juli 1999 - De IT markt in België wordt nog altijd beheerst door de grote internationale bedrijven. Slechts drie van de vijftien grootste IT bedrijven zijn Belgisch. Samen hebben zij in 1998 een omzet van 130.6 miljard Belgische frank behaald. Dit betekent een forse verbetering ten opzichte van 1997. Toen lag deze omzet nog 16.9% lager. Opvallend is met name de verschuiving van hardware naar dienstverlening. Het traditioneel grote aandeel van hardware in de totale IT omzet is met 4% teruggelopen, terwijl de dienstverleners hun aandeel met hetzelfde aantal zagen toenemen.

IT Omzet naar Activiteit, 1998 IT Omzet naar Activiteit, 1997 IT Omzet naar Activiteit 1998 IT Omzet naar Activiteit 1997

België volgt hiermee de internationale trend, waarbij dienstverlening een steeds belangrijkere rol krijgt in de IT. Verder hebben ook de sterk onder druk staande prijzen in hardware gezorgd voor een minder sterke omzetstijging in deze sector. Toch beslaat de hardware omzet nog altijd meer dan 50% van de totale omzet.

Bedrijven die hier sterk in vertegenwoordigd zijn, zoals IBM, Compaq, HP en Siemens, zijn ook nog altijd de grootste IT bedrijven in België. Ook Dell doet het erg goed. Het bedrijf vindt nu een plaatsje tussen de grootste tien bedrijven. Dell weet hierbij te profiteren van de grote vraag vanuit de educatieve sector en de groeiende belangstelling voor het Internet.

Drie Belgische bedrijven maken deel uit van deze Top 15: Econocom, Systemat en beursganger Dolmen. Zij handhaven zich tussen de internationale overmacht en behaalden allen een bovergemidelde omzetgroei. Systemat was hiertussen de hoogvlieger met een omzetstijging van meer dan 50%.

De factoren die bijgedragen hebben aan deze toename zijn onder andere het Millennium probleem en de Euro. Verder hebben de goede economische omstandigheden van met name het eerste half jaar van 1998 geleid tot een gunstig investeringsklimaat voor technologie. Wel hebben de tekorten aan geschoold personeel hier en daar tot vertraging geleid bij de implementatie van deze nieuwe technologieën. Verder heeft de voortschrijdende deregulering geleid tot een grotere vraag naar IT diensten, met name in de financiële sector.

De belangrijkste speerpunten voor de komende jaren kunnen gevonden worden in de applicaties voor Internet en elektronische handel. De investeringen in deze gebieden zullen de investeringen in het Y2K probleem en de Euro langzaam overnemen.
Over IDC

International Data Corporation (IDC) is een leidinggevend ICT onderzoeksbureau met een wereldwijd netwerk van 500+ analisten in meer dan 40 landen. Zij maakt gebruik van consistente definities, standaards en methoden voor het leveren van nauwkeurige business intelligence op het gebied van wereldwijde IT trends, markten, produkten, leveranciers, prijzen en geografieen.

Met expertise in klantenbehoeften, hardware, software, services en e-commerce levert IDC empirische en kwalitatieve informatie voor het samenstellen van realistische assessments van de eisen van klanten en de toekomstige marktgroei. IDC voert meer dan 200.000 gebruikersonderzoeken uit, inclusief de continue lopende Global IT Survey die de klanten behoeften en bestedingen in 11 verticale markten in 13 landen, waaronder Belgie en Nederland onderzoekt.

IDCs global website op
https://www.idc.com bevat een database waarin alle wereldwijde en regionale onderzoeken, bulletins etc. opgezocht kunnen worden. Voor lokale Nederlandse onderzoeken, recente ontwikkelingen en persberichten wordt verwezen naar IDCs Benelux Web site op https://www.idcresearch.be. IDC is onderdeel van de Internationale Data Group (IDG). s Werelds grootste IT uitgeverij met meer dan 2000 gespecialiseerde IT journalisten.

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IDC Benelux
Sales & Marketing
CustomerSupport@IDCresearch.nl
A. Fokkerweg 1
1059 CM Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 - 20 - 669 27 21
Fax: +31 - 20 - 617 55 66

IDC Benelux
CustomerSupport@IDCresearch.be
29 Avenue Louis Gribaumont
B-1150 Brussels
Belgium
Tel: +32 - 2 - 779 46 04
Fax: +32 - 2 - 779 46 05


© Copyright International Data Corporation, 1999.

Deel: ' Omzet Top 15 IT bedrijven in België groeit met 17 procent '
Lees ook