Persbericht
Amsterdam, 24 maart 1999

Help B92 en de onafhankelijke media in Joegoslavie

Laatste nieuws op https://helpB92.xs4all.nl

Vannacht is de zender van radio B92 uit Belgrado in beslag genomen door de Servische autoriteiten en is de hoofdredacteur, Veran Matic, ruim 8 uur vastgehouden op een politiebureau. Ondanks deze intimidering gaat het station door met het verspreiden van onafhankelijk nieuws. Vanavond is er in De Balie in Amsterdam een steungroep opgericht, die B92 en andere onafhankelijke media in Joegoslavie zoveel mogelijk wil ondersteunen bij de voortzetting van deze belangrijke verslaggeving.

B92 zendt sinds december 1996 met steun van internetprovider XS4ALL ook uit via internet. Deze digitale uitzendingen worden via de satelliet door de BBC Worldservice opnieuw uitgezonden. Via een netwerk van lokale zenders is B92 in heel Servie te beluisteren, ondanks herhaaldelijke pogingen om de zender het zwijgen op te leggen. Op dit moment zijn de uitzendingen nog steeds te volgen in real-audio op de website van Radio B92, op https://www.b92.net

Gezien de gespannen situatie is de kans zeer groot dat de mogelijkheden van B92 om onafhankelijk nieuws te verspreiden, verder beperkt worden. De steungroep wil daarom maatregelen treffen om nieuws van en over B92 te verspreiden vanuit Amsterdam. Vanavond is daarom een speciale website geopend op https://helpB92.xs4all.nl

B92 is het boegbeeld van de onafhankelijke berichtgeving in Joegoslavie. Zonder acute financiele steun dreigt de laatste onafhankelijke berichtgeving voor de inwoners van dit gebied te verdwijnen. De steungroep lanceert daarom nu een fondsenwervingscampagne, om zo snel mogelijk geld en apparatuur naar B92 en andere onafhankelijke radiostations in Servie en Kosovo te kunnen sturen.

De oprichters van de steungroep zijn: B92, De Balie, De Digitale Stad, Next 5 Minutes, Press Now, radioqualia (Australie), De Waag (MONM) en XS4ALL.

Het gironummer voor de donaties is 7676, ten name van Press Now in Amsterdam, onder vermelding van "Help B92". Voor meer informatie of steunbetuigingen kunt u e-mail sturen naar helpB92@xs4all.nl. Digitale ondersteuning van dit initiatief is ook mogelijk door het speciale logo over te nemen met een link naar de website van Help B92.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Press Now, telefoon 020
5535165, fax 020 5535136 of met Maurice Wessling (XS4ALL), telefoon 06
54242980, fax 020 5241229.

Deel: ' Onafhankelijke Radio B92 in Belgrado in beslag genomen '
Lees ook