gemeente maastricht

078 ondergronds maastricht thema van open monumentendag

1 september 1999/078

ondergronds maastricht thema van open monumentendag

de ondergrondse monumenten in maastricht staan centraal op de open monumentendag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 11 september. tal van interessante oude bebouwing is bewaard gebleven in de ondergrond van maastricht, zoals fundamenten, voorraadkelders, wijnkelders, waterputten, graven, crypten, kerkers, beerputten, riolen en vestinggangen. vaak zijn deze restanten veel ouder dan de bovengronds bebouwing. de meeste mergelstenen kelders in de binnenstad dateren nog uit de zestiende eeuw.

ook de geschiedenis van de grote kerken in maastricht is meestal onder de grond pas goed af te lezen. zo is in de basiliek van sint servaas de ondergrondse geschiedenis tijdens de opgravingen van 1985-1989 volledig in kaart gebracht en op de open monumentendag op verschillende plaatsen in de kerk verduidelijkt. tijdens deze dag is de crypte en het lapidarium open voor het publiek. rondleidingen starten om 13, 14 en 15 uur bij de ingang van de lange gang aan het keizer karelplein. de crypten en de pandhof van de o.l. vrouwebasiliek kan men bezoeken van 13 tot 16 uur.

het fort willem aan de kastanjelaan 50 is open van 10 tot 17 uur. in de kazemat van het fort worden films getoond over blokbrekers in de mergelgroeve, ondergrondse gangen in de vestingwerken en over inspectietochten door de maastrichtse riolen. rondleidingen zijn om 11 en 14 uur. voor deze rondleidingen zijn gratis kaartjes verkrijgbaar bij de vvv. bij de vvv heeft men ook gratis kaartjes voor de rondleidingen in fort sint pieter, die gehouden worden om 11, 12 en 13 uur. aan de lage frontweg kan men tussen 10 en 17 uur de kazemat van ravelijn a bezoeken.

op de open monumentendag kunnen verder worden bezocht:


* derlonkelder (romeinse opgravingen), plankstraat 17, open van 12 tot 15 uur;

* lagerkelders van brouwerij de zwarte ruiter, sint annalaan 23, van 10 tot 17 uur;

* lagerkelders brouwerij rutten en wijnhandel sauter, gubbelstraat 30, van 10 tot 17 uur;

* wijnkelders van de firma thiessen, grote gracht 18, rondleidingen om 11, 12 en 13 uur (kaarten reserveren bij de vvv);
* hof van tilly, grote gracht 92, rondleidingen om 14 en 15 uur, kaarten reserveren bij de vvv;

* jezuïetengrot, cannerweg 800, rondleidingen ieder kwartier tussen 10 en 16 uur;s ab kluis van het rijksmuseum in het noordelijk gangenstelsel van de sint pietersberg, recollectenweg, rondleidingen om 11, 12, 13, 14, 15 en 16 uur;
* mergelgroeve bij het retraitehuis de schark, mergelweg 359, rondleidingen ieder kwartier tussen 10 en 16 uur;
* stadhuis, markt 78, openstelling van de voormalige kerkers, van 14 tot 17 uur.

in het kader van de open monumentendag wordt de victor de stuersprijs van de gemeente maastricht uitgereikt door wethouder r. leenders op 11 september om 17 uur in de hal van het stadhuis. de prijs wordt dit jaar toegekend in de discipline monumentenzorg.
een gratis programmaboekje van de open monumentendag is vanaf begin september te krijgen bij de vvv, de stadsbalie en bij de balie van het centre céramique.

Deel: ' Ondergronds Maastricht thema Open Monumentendag '
Lees ook