Openbaar Ministerie

Den Haag, 18 februari 2003

Ondergronds xtc-laboratorium opgerold

Productielocatie synthetische drugs ontmanteld

De FIOD-ECD en het XTC-team van het Kernteam Zuid-Nederland/ de Unit Synthetische Drugs (KTZ/USD) hebben , onder leiding van het Openbaar Ministerie te 's-Hertogenbosch, vrijdag 14 februari 2003 twee verdachten aangehouden op verdenking van handel in chemicaliën en productie van synthetische drugs.
De FIOD-ECD heeft een 45- jarige man uit Apeldoorn aangehouden en 2000 liter chemicaliën inbeslaggenomen. Het XTC-team ontmantelde, in samenwerking met de milieudienst van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland in Someren een productielocatie, die geheel onder de grond was opgebouwd, voor de vervaardiging van synthetische drugs. Op deze locatie is naast een grote hoeveelheid chemicaliën ook hardware aangetroffen.
Een 36-jarige man uit Maastricht werd aangehouden. De ontmanteling en de aanhoudingen zijn het gevolg van een onderzoek dat de FIOD-ECD eerder opstartte.

In het onderzoek van de FIOD-ECD werd begin vorige week vastgesteld dat de verdachte uit Apeldoorn een grote hoeveelheid aceton afnam van een chemicaliënhandelaar. Deze partij werd afgeleverd in Someren. De bestelbus reed vervolgens naar Haarlem, waar de volgende dag een grote dumping van chemisch afval van synthetische drugsproductie bleek te hebben plaatsgevonden. Deze dumping wordt onderzocht door de milieudienst van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Op woensdag nam de verdachte nog een hoeveelheid aceton af van de chemiehandelaar en bracht deze naar een opslagplaats in Lieren bij Apeldoorn. Daarop werd besloten in te grijpen. De FIOD-ECD hield de man in Apeldoorn aan en doorzocht de opslagplaats in Lieren en het woonhuis van de verdachte in Apeldoorn. Het XTC-team hield de man uit Maastricht aan. Er zijn doorzoekingen verricht in een woonhuis met bijbehorende loods en tuinhuis en een garage in Someren. Verder zijn het woonhuis en het café van de verdachte in Maastricht doorzocht.
De verdachten worden vandaag voorgeleid. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bij de doorzoekingen werden inbeslaggenomen:

- ca. 2500 liter chemicaliën (onder andere aceton, formamide, zoutzuur, methylamine)

- grote hoeveelheid restafval van synthetische drugsproductie
- hardware voor synthetische drugsproductie (glaswerk, drukketels, diepvrieskisten, gasflessen etc.)

- 6,9 kilo MDMA-poeder.

- administratie

- drie personenauto's

De verdachten worden verdacht van overtreding Artikel 10a en artikel 2 juncto van de Opiumwet en artikel 10.2 van de Wet milieubeheer.

Samenwerking

FIOD-ECD en het XTC-team hebben in het onderzoek samengewerkt met de brandweer, Nederlands Forensisch Instituut en de milieudienst van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Bij de actie van vrijdag werden 25 mensen ingezet.

Deel: ' Ondergronds xtc-laboratorium opgerold '
Lees ook