Universiteit Utrecht

Utrecht, 13 november 2014

Universiteit Utrecht haalt ondernemende alumni in huis

Ondernemerschap steeds meer in trek onder studenten

Pas afgestudeerden hebben steeds vaker de intentie te gaan ondernemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship*. Tijdens de Global Entrepreneurship Week (GEW) wordt in meer dan 140 landen de stand van het ondernemerschap besproken en gevierd met studenten, jonge ondernemers en bestuurders. De week wordt in Nederland op 17 november geopend bij de Universiteit Utrecht door hoogleraar Ondernemerschap en Leiderschap in Utrecht, Bernard Wientjes.

Gevraagd naar de intentie te gaan ondernemen, geeft 6% van de Nederlandse studenten aan na het afronden van de opleiding te willen ondernemen. Ze willen dit met een eigen onderneming of door overname van een bestaande onderneming. In 2011 gaf slechts 3% aan zulke plannen te hebben. Vijf jaar na het afstuderen blijkt zelfs 30% van de alumni een ondernemerschapsintentie te hebben.

Gestegen belangstelling ondernemerschapsonderwijs
Erik Stam, hoogleraar Ondernemerschap en Innovatie aan de Universiteit Utrecht, herkent deze trend. "Ondernemerschap en een ondernemende houding onder jongeren neemt een grote vlucht. De belangstelling voor ons ondernemerschapsonderwijs is de laatste jaren enorm gestegen: dit jaar hebben we bijna 2000 deelnemers aan ondernemerschapsonderwijs. Daar zijn we trots op."

"In Nederland hebben we ondernemers nodig om verder te komen, zowel in Europa als daar buiten", weet ook Bernard Wientjes, die dit jaar een wisselleerstoel aan de Universiteit Utrecht bekleedt. "Initiatieven als UtrechtInc, waar startende ondernemers worden geholpen met het realiseren van hun dromen, en ScienceInc dat Utrechtse onderzoekers helpt met ondernemen, worden door ons in Utrecht dan ook toegejuicht", aldus Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Mirjam Sterk, ambassadeur Jeugdwerkloosheid, weet dat werk vinden voor jongeren lastig is. Zij werkt met SterkTeam aan het verbeteren van kansen voor deze groep. Tijdens de opening van de GEW vertelt ze hoe zij dat doet en welke resultaten er tot nu toe al zijn geboekt.


* Bron onderzoeksgegevens: Onderzoek Global University Entrepreneurial Spirit Student's 2014, uitgevoerd door Erasmus Centre for Entrepreneurship

Ondernemende alumni in huis
Ook haalt de Universiteit Utrecht ondernemende alumni weer in huis: de eerste twee Social Entrepreneurs in Residence zijn al actief en werken vanuit het Centre of Entrepreneurship. In Nederland zijn dit de eerste Social Entrepreneurs in Residence. Deze ondernemers worden betrokken in het onderwijs en onderzoek op het gebied van ondernemerschap Zo wordt niet alleen het onderwijs en onderzoek relevanter gemaakt, maar ook het ecosysteem voor ondernemerschap aangejaagd.

Global Entrepreneurship Week
Tijdens de Global Entrepreneurship Week zijn er door heel Nederland lezingen, pitchwedstrijden en debatten en andere activiteiten op het gebied van ondernemerschap. Scholieren, studenten en jonge ondernemers kunnen zo ontdekken hoe ondernemend ze zijn en krijgen in deze week de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met ondernemers, en organisaties die ondernemerschap ondersteunen.

Het volledige programma van deze week is te vinden op www.gewnederland.nl.

Deel: ' Ondernemerschap steeds meer in trek onder studenten '
Lees ook