Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit (nr. 7, oktober 2001)

02/10/2001

Lochem, 2 oktober 2001
Welk paardenras komt het eerst in je op, als je denkt aan een kruidig Oostenrijkse Alpenweide? De Haflinger natuurlijk! Maar Oostenrijk heeft nog een paardentroef: de Noriker. Zo'n vijftig procent van alle paarden in Oostenrijk behoort tot dit oersterke koudbloedras. Margriet Markerink sprak met diverse eigenaren/gebruikers en verbaasde zich over de vele kleurschakeringen waarin de Noriker zich hult. De fotografie is van Marion Keijzer.

Belgisch Maaseik en Nederlands Doorn zijn beide bekend om hun jaarlijkse rit met subliem authentiek gerij. In Maaseik gaat het om een klein select gezelschap, maar in Doorn mag iedereen meedoen mits de aanspanning authentiek en onberispelijk verzorgd is en op kleding en gedrag van rijders en gasten niets valt aan te merken. Van deze twee kwalitatief hoog staande evenementen maakte Marion Keijzer sfeervolle fotoreportages. De teksten zijn van Jan Westerhoven.

Het erf van Gerrit-Jan van Boven mag er dan rommelig uit zien, maar deze eigenaar van het gelijknamige rijtuigenbedrijf, is zeker geen rommelaar. Gerrit-Jan heeft zijn zaken goed voor elkaar en weet wat hij wil. En dat is heel veel. Zo is hij paardenhandelaar, rijtuigbouwer, verkoper en restaurateur, vierspanrijder en sponsor van de ponyvierspansport op nationaal niveau. Meike Merks bezocht hem in zijn woonplaats Diepenheim . Als het gesprek bij de sport en bijbehorende officials belandt, blijkt Van Boven over een geheel eigen mening te beschikken. Tekst en foto's: Meike Merks

Het wedstrijdseizoen in Nederland was kort, maar hevig en Deurne vormde het slot. Vooral een waardig slot met een mooie kampioensstrijd bij de enkelspannen en tweespannen. De competities rond de Cups werden ook in dit weekend afgesloten. Een wedstrijdreportage van Marie Oudemans.

De belangstelling voor de paardentractie in de landbouw neemt weer toe. En wie daarbij uitsluitend een nostalgisch beeld voor ogen krijgt, is niet meer up-to-date geïnformeerd. Inventieve geesten zijn immers al jaren actief om het gebruik van paardenkracht te koppelen aan moderne land- en tuinbouwmachines. In het Duitse plaatsje Detmold nam Margriet Markerink voor MenSport eind augustus, tijdens de manifestatie `Pferdestark',een kijkje bij demonstraties met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van milieuvriendelijke landbewerking met koudbloeden. De foto's zijn van Arjan Wijnstra.

In de serie `Nieuwe operatie-technieken' nemen we samen met de veterinair chirurg Tom Mariën een kijkje in de lies van het paard. Hengsten kunnen nu via een kijkoperatie geholpen worden , welke ingreep veel minder schade aanricht, sneller geneest en testikel-besparend is.
De serie wordt geschreven door Meike Merks.

In deze uitgave het derde deel van `Dressuren in tweespan' met Ilona Mens. Als u niet over een zeer grote rijbaan beschikt, is het beginnende span veel meer gediend bij buitenrijden. Immers wanneer je de paarden pas dan toestaat overgangen te maken als sprake is van volledige ontspanning, dan is veel ruimte nodig. Fotografie: Marion Keijzer.

Deel: ' Onderwerpen MenSport nr. 7, oktober 2001 '
Lees ook