Ingezonden persbericht

RADIO
PERSBERICHT

Digitale kunst
nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Zaterdag 18 augustus 2001
15.00 - 16.00 uur op Teleac/NOT 747 AM
Of live via www.omroep.nl en via www.digitalekunst.nl.

Betekent digitale kunst een fundamentele wijziging van onze meer traditionele kunstopvattingen? Hebben we te maken met een aanvulling of een gedeeltelijke vervanging van bestaande kunstvormen? Het zoeken naar antwoorden op deze vragen staat centraal in het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden. Dit project bestaat uit twee nauw met elkaar verbonden delen: tien radioprogramma's en een website, met daarop o.a. werken van gerenommeerde kunstenaars en een interactieve 'werkplaats', waaraan luisteraars bijdragen kunnen leveren.

In deze uitzending aandacht voor:

· game voor visueel gehandicapten

· multi-user platform Keystroke

In deze negende uitzending van Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden aandacht voor twee onderwerpen, die in vorige uitzendingen terloops aan de orde kwamen. We gaan uitvoerig in op de mogelijkheden van het softwareprogramma Keystroke van de Waag, de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media in Amsterdam. En we bekijken de mogelijkheden van een game voor mensen met een visuele handicap.

De digitalisering biedt op allerlei terreinen nieuwe mogelijkheden voor mensen met een handicap. Daarvan is optimaal gebruik gemaakt bij de ontwikkeling van een computerspel voor mensen met een visuele handicap. In het kader van haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ontwikkelde Mila Harmse met een aantal medestudenten Terra Sonica. Ze maakte daarbij dankbaar gebruik van de vele adviezen van Henk Kortschot, visueel gehandicapt en fervent computerliefhebber.

De Waag, de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media in Amsterdam, is een onafhankelijk Medialab, dat zich specialiseert in maatschappelijke en culturele toepassingen van technologie. Een plek, volgens de organisatie, waar kennis over de effecten van technologie op de samenleving wordt opgebouwd en wordt omgezet in projecten. Een van de ontwikkelde producten is Keystroke, een multimediale multi-user platform. Een gesprek over de mogelijkheden van dit softwareprogramma met een van de ontwikkelaars, Just van den Broecke.

Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project in samenwerking met de HKU in Hilversum en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Redactie: Zita Bebenroth en Sabine Niederer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.

Deel: ' Onderwerpen radioprogramma Digitale kunst (Teleac/NOT) '
Lees ook