PERSBERICHT TELESCOOP
www.telescoop.nl
telescoop@teleacnot.nl

Inhoud uitzending donderdag 2 maart 2000
21.00 - 22.00 uur
Teleac/NOT Radio 5 (1008 AM of in stereo via de kabel)

+ Teletekst via de FM

De Nozema en Radio 3FM testen een nieuw systeem waarmee digitale signalen meegezonden kunnen worden met het FM- signaal. Het gaat om een uitgebreider systeem dan het al langer bekende RDS-signaal, waarbij hooguit plek is voor de stationsnaam en enkele korte boodschappen. Het nieuwe systeem is een soort 'breedband' versie van RDS, waarbij ruimte is voor meer informatie. Sinds kort zendt Radio 3FM via deze techniek alle pagina's van NOS-Teletekst mee met het FM-signaal. Met behulp van een speciale radio is deze informatie te ontvangen.

+ TV kijken via een geblindeerde bril

Verschillende fabrikanten hebben een nieuwe manier ontwikkeld om televisie te kijken. Onder meer Sony en Olympus hebben een soort geblindeerde bril gemaakt, waarin twee kleine LCD- schermpjes zijn ingebouwd. Het geluid is afkomstig van twee kleine oordopjes. Het effect is alsof je een groot 62 inch scherm op een afstand van 2 meter bekijkt. Volgens de fabrikanten geven beelden vanuit een straaljager de kijker het gevoel alsof hij zelf aan de stuurknuppel zit. Behalve televisie kijken, zien de fabrikanten ook mogelijkheden voor spelletjes. Bezwaar is wel dat televisie kijken een uiterst solitaire bezigheid wordt. TeleScoop neemt de proef op de som en vraagt zich af of dit soort tv-brillen de toekomst heeft.

+ Geluidsdragers: de toekomst

In de laatste aflevering in onze serie over geluidsdragers aandacht voor de toekomst. MP3 en internet veroveren de wereld, maar wat zal het effect daarvan zijn op huiskamer-apparatuur en personal audio? Zal de CD verdwijnen ten gunste van de Super Audio CD? Kopen we binnenkort alleen nog maar muziek op flash-geheugen of Memory Sticks? En hoe zal de distributie van muziek veranderen door de opkomst van internet? Getracht wordt op deze en andere vragen een antwoord te vinden.

+ Verder in deze uitzending

Uiteraard ook in deze uitzending het laatste nieuws, virusnieuws met Jan Terpstra en een blik in de meest recente computerbladen.

TELESCOOP IS HET WEKELIJKS MAGAZINE VAN TELEAC/NOT- RADIO OVER COMPUTERS, NIEUWE MEDIA EN
COMMUNICATIE.

Presentatie :
Ingrid Drissen

Productie:
Dirkjan van Ittersum
t: 035-6293250
e: dirkjan.van.ittersum@teleacnot.nl

Eindredactie:
Pieter Kuipers
t: 035-6293296
e: pieter.kuipers@teleacnot.nl

Deel: ' Onderwerpen Telescoop Teleac/NOT Radio 5 '
Lees ook