Een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel krijgt vanaf aanstaande maandag voorrang bij coronatests, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vrijdag.

Het plan is om deze personen zoveel mogelijk in de ochtend te testen, zodat ze nog diezelfde dag hun uitslag krijgen. Zij kunnen vanaf maandag via een speciaal telefoonnummer van de GGD, dat die ochtend wordt bekendgemaakt, een testafspraak maken.

Het voorrangssysteem werd een week geleden al aangekondigd door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), maar kan vanwege de benodigde voorbereidingen pas op maandag worden ingevoerd. Zo moeten callcentermedewerkers opgeleid worden en zijn nieuwe afspraken met laboratoria nodig.

"Het is belangrijk dat alleen de mensen die voor prioriteit in aanmerking komen, gebruikmaken van dit nummer", benadrukt het ministerie. "Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat."

Werkgevers krijgen daarnaast het verzoek geen onnodig gebruik te maken van het voorrangssysteem. Schoolleiders moeten bepalen of een medewerker in aanmerking komt voor deze procedure.

Deel: ' Onderwijs- en zorgpersoneel krijgt voorrang bij coronatest '


Lees ook