Onderzoek: 7,8% mannelijke krachtsporters gebruikt anabole steroïden


GRONINGEN, 20160331 -- Uit onderzoek onder ruim 1000 (kracht)sporters is gebleken dat 7,8% van de mannelijke krachtsporters wel eens doping heeft gebruikt, meldt FIT.nl. Afgelopen weken heeft FIT.nl, het grootste fitnessplatform van Nederland, onderzoek gedaan naar het gebruik van doping. De enquête is anoniem door zowel vrouwen (34%) als mannen (66%) ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 33 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 6,3% van de ondervraagden wel eens doping heeft gebruikt en 9,7% (mannen 12,6% - vrouwen 3,9%) overweegt om (weer) doping te gaan gebruiken. Als we kijken naar de verdeling tussen mannen en vrouwen, heeft 7,8% van de mannelijke (kracht)sporters ooit doping gebruikt en 3,3% van de vrouwen.

Van de verschillende soorten dopingmiddelen wordt testosteron met 27% het meest gebruikt, gevolgd door Winstrol (19%) en Deca (17%). Slechts 2% van de ondervraagden maakt gebruik van groeihormonen.

Tevens blijkt uit het onderzoek van FIT.nl dat 90,2% gelooft in het gebruik van supplementen en 85% gebruikt het daadwerkelijk. Daarvan gebruikt ongeveer een derde eiwitten en 17,9% creatine. Daarnaast gebruikt 14,5% bcaa’s en 11,7% een pre-workout supplement.

Verder is in dit onderzoek gekeken naar de onderlinge relaties van supplementen, opleidingsniveau en het type sporter. Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat de kans groter is dat iemand doping gebruikt wanneer hij of zij supplementen gebruikt. Verder komt naar voren dat de kans groter is dat een (kracht)sporter doping gebruikt als hij of zij al meer jaren traint. Dit is opvallend aangezien geen verband is gevonden tussen het gebruik van supplementen en het aantal trainingsjaren.Tegen de verwachting in blijkt dat er geen relatie gevonden is tussen het aantal keren sporten en de overweging om doping te gebruiken. Ook is er geen zichtbare relatie tussen opleidingsniveau en het (overwegen van het) gebruik van doping en supplementen.

[beschrijving]


Deze infographic is ook te vinden op: https://www.fit.nl/wp-content/uploads/2016/03/infog-aangepast-met-top-4-01.jpg


Deel: ' Onderzoek 7,8% mannelijke krachtsporters gebruikt anabole steroïden '
Lees ook