Onderzoek naar execution only hypotheken


Tilburg, 20150424 -- Vandaag heeft executiononlyhypotheek.com een onderzoek op haar website gepubliceerd met betrekking tot het 'profiel' van een execution only klant. Wat voor soort consumenten kiezen deze bijzondere hypotheek en welke mensen komen hiervoor in aanmerking?

Executiononlyhypotheek.com heeft onderzoek gedaan naar het 'soort klant' dat een execution only hypotheek aanvraagt. Steeds meer consumenten kiezen voor deze hypotheek, met name om op hoge advieskosten te besparen.

De execution only hypotheek is een nieuwe hypotheekvorm welke eigenlijk is ontstaan na het provisieverbod voor financiële producten. Doordat financieel adviseurs géén provisie meer in rekening mogen brengen, ontvangt de klant na het advies meestal een factuur. Bij hypotheken betaalt de consument over het algemeen voor het advies èn de bemiddeling voor het financiële product.

Omdat bij hypotheken het advies conform WFT niet verplicht is gesteld, mogen consumenten nu zelf bepalen of zij advies willen. Indien de consument expliciet niet kiest voor advies, dan is er sprake van execution only. Dit houdt in dat de bank/verzekeraar/adviseur alleen de zogenaamde order uitvoert. Er wordt dan alleen betaald voor de bemiddeling.

Deze hypotheek is uitermate geschikt voor consumenten die voldoende kennis hebben van hun financiële situatie, risicobereidheid èn hypotheken in het algemeen. Men bespaart hierdoor enorm op de kosten. Tevens is de doorlooptijd van de aanvraag voor de hypotheek een stuk korter dan gemiddeld.

Bijzonder om te zien is, dat deze hypotheek voornamelijk door ouderen wordt gesloten. De verwachting was juist dat deze hypotheek bij jongeren in trek zou zijn.

Daarnaast is het aantal aanvragen met NHG stukken lager dan wanneer men een hypotheek met advies af zou sluiten.

Ook worden er veel minder extra verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering of een inkomensverzekering gesloten.

Van dit onderzoek is mooie infographic gemaakt met de belangrijkste resultaten.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek


Deel: ' Onderzoek naar execution only hypotheken '
Lees ook