TuinbouwNetSecretaressedag raakt in zwang

Secretaressedag raakt in Nederland aardig ingeburgerd. Bijna tweederde van de secretaresses heeft vorig jaar op deze derde donderdag in april een attentie ontvangen. Van hen kreeg negentig procent bloemen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Productschap Tuinbouw heeft uitgevoerd op verzoek van Bloemenbureau Holland. De rol van bloemen op allerlei feestelijke dagen is hierbij onder de loep genomen.

Steeds meer Nederlandse bedrijven besteden aandacht aan secretaressedag, aldus het onderzoek. Als ze dit doen via een bloemetje, tracteert bijna twee derde deel van deze ondernemingen meteen maar álle secretaresses. De meeste betrokkenen zijn wel van een bloemetje geporteerd op hun dag. `Het is een teken van waardering', zo menen zij. Voor slechts 4 procent van de secretaresses hoeft het allemaal niet. Die vinden dat iedereen een bloemetje verdient en niet alleen de eigen beroepsgroep.

Pasen is hard op weg een echte geschenkdag te worden. Zo blijkt dat een kwart van de Nederlanders elkaar op dit feest iets geeft. Bloemen zijn het belangrijkste cadeau; het gaat vooral om gemengde boeketten. Een op de vijf Nederlanders besteedt aandacht aan het slagen van een eindexamenkandidaat. Meestal wordt hierbij een kaart gestuurd.

Eén roos

Het onderzoek naar het `geefgedrag' op speciale dagen is ook in enkele andere Europese landen gehouden. In België, Frankrijk en Tsjechië worden de meeste bloemen cadeau gedaan op moederdag. In Oostenrijk is dat valentijnsdag. Dan verwisselen vooral bossen rode rozen van eigenaar, terwijl de Tsjechen het op die dag vaak bij een enkele roos houden.

Qua prijs zit Nederland in de Europese middenmoot. Komt het Nederlandse bloemetje voor moederdag gemiddeld op ruim twintig gulden, de Oostenrijkers en Belgen leggen rond de veertig gulden neer en de Fransen ongeveer vijftig. De Tsjechen en Slovenen blijven net onder een tientje.

Deel: ' Onderzoek secretaressedag raakt in zwang '
Lees ook