STIVORO PERSBERICHT

Verschenen 14 juli 1999

Tabaksindustrie voegt stoffen toe om sigaretten extra verslavend te maken.

De tabaksindustrie voegt chemische stoffen toe aan sigaretten om ze extra verslavend te maken. Dit is de conclusie in het vandaag verschenen rapport dat door 3 buitenlandse organisaties is opgesteld. Deze organisaties zijn ASH (Action on Smoking and Health, de Engelse tegenhanger van de Stichting Volksgezondheid en Roken), het Imperial Cancer Research Fund (de Engelse instelling voor kankeronderzoek) en het Massachusetts Tobacco Control Program uit de USA. De gegevens over het gebruik van chemische toevoegingen die in dit rapport staan, zijn afkomstig uit meer dan 60 documenten van de tabaksindustrie zelf.

Dr. Clive Ash, een van de samenstellers van het rapport, zegt: "Het gebruik van toevoegingen maakt een slecht product nog slechter....

De tabaksindustrie manipuleert hiermee schaamteloos de chemische processen in de hersenen van de roker. Het idee dat een verslavend product nog meer verslavend gemaakt wordt is uitermate verontrustend. Het beperkt de vrije wil van de roker om te stoppen."

In de USA heeft het Massachusetts Tobacco Program de tabaksindustrie verplicht aan te geven welke stoffen als toevoeging gebruikt worden, bij welke sigaretten, en met welke reden. De tabaksindustrie probeert nu via de rechter aan deze verplichting te ontkomen.

Publicatie van het rapport komt een week nadat de rechter in de USA uitspraak deed in de Engle zaak. In deze uitspraak werd de tabaksindustrie o.a. schuldig geacht aan samenzwering om feiten betreffende de schadelijkheid van sigaretten te verhullen.

Het rapport is te vinden op:
http://www.ash.org.uk/papers/additives.html

Informatie bij:
drs. Trudy J.J. Prins, directeur Stichting Volksgezondheid en Roken, tel.: 070-3522554.

Deel: ' Onderzoek tabaksindustrie voegt verslavende stoffen toe '
Lees ook