Uitbarsting van de Vesuvius zou kunnen leiden tot 21.000 slachtoffers en economische schade van 24 miljard

Vesuvius nummer één op de lijst van 10 gevaarlijkste vulkanen van Willis

LONDEN--(BUSINESS WIRE)-- 20100416 --

Een grote uitbarsting van de Italiaanse vulkaan Vesuvius zou kunnen resulteren in 8.000 doden, 13.000 ernstig gewonden en een totale economische schade van meer dan $24 miljard. Zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek, uitgevoerd met steun van het Willis Research Network (WRN), dat de Vesuvius de eerste plaats toekent in de top 10 van gevaarlijkste vulkanen van Europa.

Het WRN, gefinancierd door Willis Group Holdings (NYSE: WSH), de internationale verzekeringsmakelaar, is een toonaangevend, openbaar-particulier samenwerkingsverband tussen Willis en vele van de meest vooraanstaande wetenschappelijke onderzoeksinstellingen ter wereld.

De risicoranglijst van vulkanen van het WRN, die Europese vulkanen bestudeert die een gevaar opleveren voor meer dan 10.000 omwonenden, is opgezet door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Napels Federico II en Willis Re, de herverzekeringstak van Willis.

In het rapport “Insurance Risks From Volcanic Eruptions in Europe” (Verzekeringsrisico's van vulkanische uitbarstingen in Europa) stellen de onderzoekers voor de ranglijst te gebruiken als basis voor de eerste gedetailleerde verzekeringsrisicomodellen voor vulkanen in Europa en diverse Europese overzeese gebieden. Op dit moment bestaan dergelijke modellen nog niet.

Het team van WRN heeft de 10 gevaarlijkste Europese vulkanen aangewezen op basis van de omvang van een mogelijke uitbarsting, het aantal mensen dat mogelijk gevaar loopt, en de waarde van het vastgoed in het gebied rond elke vulkaan. Het onderzoek wees uit dat de 10 vulkanen bij elkaar bijna 2,1 miljoen mensen bedreigen. De totale waarde van het residentieel vastgoed dat risico loopt bedraagt US$ 85 miljard. De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die gisteren is uitgebarsten, stond niet op de lijst, maar de vulkaan Hekla, de actiefste vulkaan van IJsland, stond op de negende plaats van de lijst van gevaarlijkste vulkanen in Europa.

De Vesuvius vormt het grootste gevaar voor mensen en bezittingen, zo bleek uit het onderzoek. Bij deze vulkaan is de populatie (1,7 miljoen mensen) en de waarde van het residentiële vastgoed (US$ 66,1 miljard) dat gevaar loopt het hoogst, en de kans op een gevaarlijke uitbarsting het grootst van de tien gevaarlijkste vulkanen. Het onderzoek stelt vast dat meer dan 87 procent van de totale waarde van het bedreigde vastgoed van alle 10 vulkanen zich bevindt in de Napolitaanse regio in de buurt van de Vesuvius en Campi Flegrei.

In de onderstaande Europese risicoranglijst voor vulkanen van het WRN ziet u het aantal mensen dat woont binnen het gebied dat te maken zou kunnen krijgen met een asneerslag van 25 cm in het geval van de grootst verwachte uitbarsting. De tabel geeft daarnaast de totale waarde weer van het residentiële vastgoed dat kans loopt op ernstige beschadiging of vernietiging in het geval van een dergelijke uitbarsting, rekening houdend met het totale aantal woningen binnen het mogelijke bereik van pyroclastische stromen of asneerslag van 25 cm, en de huidige kosten voor wederopbouw. Hoewel de Caribische vulkaan Soufrière op Saint Vincent zich niet op Europese bodem bevindt, is deze niettemin opgenomen in de top 10 in verband met de aanzienlijke gevolgen die een uitbarsting zou hebben op Europees grondgebied.

Vulkaan   Land   Bedreigde

populatie

  Waarde van
bedreigde woningen

(in miljarden US$)

1. Vesuvius Italië 1.651.950 66,1
2. Campi Flegrei Italië 144.144 7,8
3. La Soufrière Guadeloupe, 94.037 3,8
Guadeloupe Frankrijk
4. Etna Italië 70.819 2,8
5. Agua de Pau Azoren, 34.307 1,4
Portugal
6. Soufrière - Saint Vincent Saint Vincent, 24.493 1,0
Cariben
7. Furnas Azoren, 19.862 0,8
Portugal
8. Sete Cidades Azoren, 17.889 0,7
Portugal
9. Hekla IJsland 10.024 0,4
10. Mt Pelée Martinique, 10.002 0,4
    Frankrijk        

Dr. Rashmin Gunasekera, rampenrisicoanalist van Willis Re en een van de auteurs van het rapport, zegt: “Er is een aanzienlijk aantal zeer actieve vulkanen in de groot-Europese regio, met inbegrip van IJsland, de Spaanse Canarische Eilanden, de Portugese Azoren en de Franse eilanden van de Kleine Antillen. Dit zijn allemaal belangrijke toeristische bestemmingen, en hoewel onze verliesramingen zijn gebaseerd op de waarde van vastgoed, zijn er ook gevolgen voor luchtvaart-, landbouw-, auto- en bedrijfsschadeverzekeringen.”

WRN-lid Prof. Robin Spence, CURBE, University of Cambridge & CAR Ltd., een van de auteurs van het onderzoek, zegt: “Grote, explosieve vulkanische uitbarstingen zijn zeldzaam, maar wanneer ze zich voordoen, kunnen ze enorme economische schade en grote aantallen dodelijke slachtoffers veroorzaken. In 2002 veroorzaakte regen in combinatie met asneerslag na de uitbarsting van de Etna op Sicilië bijvoorbeeld op zich al economische schade ter waarde van circa US$ 960 miljoen. In principe is een vulkanische uitbarsting echter een verzekerbaar risico en ons onderzoek concludeert dat het de hoogste tijd is voor de ontwikkeling van een verzekeringsrisicomodel voor Europese vulkanen, om de schaal van mogelijke gevolgen in de toekomst te bepalen.”

Het WRN-team bestond uit Dr. Gunasekera, Prof. Robin Spence en Prof. Giulio Zuccaro, wetenschappelijk directeur van het Plinius-centrum van de Universiteit van Napels Federico II.

Vulkanische risico’s bedreigen belangrijke metropolische gebieden over de hele wereld, waaronder Tokio (Fuji), Mexico City (Popocatépetl) en Auckland (Auckland Field). WRN-functionarissen hebben gezegd dat ze verwachten dat hun vulkanische risicomethodologie van grote waarde zal zijn bij het evalueren van de risico’s in deze andere gebieden buiten Europa en de Europese overzeese gebiedsdelen.

Klik hier om het volledige rapport “Insurance Risks From Volcanic Eruptions in Europe” te lezen.

Het Willis Research Network (WRN) richt zich op het evalueren van de frequentie, ernst en gevolgen van grote calamiteiten – van overstromingen tot orkanen en aardbevingen – en tracht de gemeenschap op plaatselijk en wereldwijd niveau te helpen deze risico’s te beheren en de kosten van deze voorvallen te delen door middel van benaderingen waarbij de openbare en particuliere sector betrokken zijn. Om deze missie te volbrengen werkt Willis samen met 32 vooraanstaande instellingen uit diverse vakgebieden, van atmosferische wetenschappen en klimaatstatistieken tot geografie, hydrologie en seismologie, om de gevolgen voor het milieu te evalueren door middel van techniek, blootstellingsanalyse en grafische informatiesystemen. Aanvullende informatie is te vinden op www.willisresearchnetwork.com

Willis Group Holdings plc is een vooraanstaande internationale verzekeringsmakelaar die professionele verzekeringen, herverzekeringen, risicobeheer, financiële en personeelsadviezen en actuariële diensten levert aan ondernemingen, openbare entiteiten en instellingen van over de hele wereld. Willis heeft meer dat 400 kantoren in bijna 120 landen en beschikt over een team van circa 17.000 partners die klanten van dienst zijn in vrijwel elk deel van de wereld. Meer informatie over Willis is te vinden op www.willis.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Willis Group Holdings plc
Media:
Ingrid Booth, +44 203 124 7182
boothi@willis.com
of
Beleggers:
Kerry K. Calaiaro, +1 212-915-8084

kerry.calaiaro@willis.com

Ticker_symbol NYSE:WSH

Deel: ' Onderzoek Uitbarsting Vesuvius 21.000 slachtoffers, 24 miljard schade '


Lees ook