Onderzoeker Lammerts verkozen tot Nationale Held van de Smaak


Vakjury kiest voor de toekomst van de aardappel

DRIEBERGEN, 20120930 -- De Vakjury van de Week van de Smaak heeft zaterdag 29 september Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut verkozen tot Nationale Held van de Smaak. De leden van de jury zijn uitermate enthousiast over haar focus op smaak bij het veredelen van lekkere en duurzame nieuwe aardappelrassen. “Met deze prijs hebben we gekozen voor de toekomst van de aardappel,” stelt de voorzitter van de Vakjury, Bob Cramwinckel.

Pluim voor onderzoek met maatschappelijke impact
Edith Lammerts van Bueren deelt de eerste prijs met boerenkwekers Niek en Michiel Vos uit Flevoland met hun ras Bionica.  Samen zijn ze verbonden aan het aardappelproject Bioimpuls,  Edith  als projectcoördinator  en Niek en Michiel Vos als boerenkwekers. Dit veredelingsproject heeft tot doel smakelijke aardappelen te ontwikkelen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora. De Vakjury heeft gekozen “voor de toekomst van de aardappel” en reikt hiermee een pluim uit voor onderzoek met maatschappelijke impact. Het milieu heeft namelijk baat bij duurzame rassen,  en  consumenten hebben straks de keuze uit de lekkerste nieuwe biologische aardappelrassen. Het veredelingsproject staat beschreven op www.louisbolk.nl/bioimpuls.

Wetenschap en praktijk hand in hand
Het thema van de Week van de Smaak is dit jaar de aardappel. De twaalf provinciale finalisten zetten zich allemaal in voor de ontwikkeling, afzet en promotie van bijzonder smaakvolle aardappelen en aardappelproducten. Lammerts vindt het een eer dat hun keten-samenwerking in Bioimpuls publiekelijk beloond wordt. “Het project laat zien hoe je wetenschap en praktijk kan combineren. Het is een lange weg om resistenties uit wilde aardappelsoorten in te kruisen met traditionele veredeling, maar dan heb je ook wat! We hebben de jury onze best smakende kloontjes van afgelopen jaar laten proeven en dat maakte indruk. We zijn op de goede weg!” 

Over het Louis Bolk Instituut
Edith Lammerts van Bueren is verbonden aan het Louis Bolk Instituut, een onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid.  Dankzij praktijkgericht onderzoek en advies draagt het bij aan een gezonde groei van bodem, plant dier en mens in hun natuurlijke leefomgeving. Ongeveer 65 werknemers zijn actief vanuit hoofdkantoor Driebergen, Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Het project Bioimpuls valt onder het programma Groene Veredeling en wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en Wageningen University en samen met aardappelkweekbedrijven en boerenkwekers. Het Ministerie van EL&I ondersteunt het project financieel.


Deel: ' Onderzoeker Lammerts verkozen tot Nationale Held van de Smaak '
Lees ook