Ongepubliceerde kinderboeken Marietje Witteveen ontdekt

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 17 april 2015

Ongepubliceerde kinderboeken Marietje Witteveen ontdekt

Tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling ‘De verbeelders’ in Museum Meermanno heeft de boekwetenschapster Jozefien de Leest vier ongepubliceerde en tot nu toe onbekende boeken van Marietje Witteveen ontdekt. Deze boeken zijn vanaf vandaag t/m 17 mei te zien in de hal van Museum Meermanno.

Marietje Witteveen (1917-1999) was een illustratrice en schrijfster die in de jaren dertig de tekenopleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag volgde. Zij maakte tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog kinderboeken in een modernistische stijl: kleurrijke afbeeldingen en verhaaltjes over kinderen die niet meer zo braaf zijn als bijvoorbeeld de kinderboeken van bijvoorbeeld Rie Cramer. Marietje Witteveen was tot de verschijning van het boek De verbeelders van Saskia de Bodt een vrijwel onbekende kunstenares.

Het is een onopgelost raadsel waarom deze prachtige prentenboeken niet zijn uitgegeven. Ze zijn bijna klaar voor publicatie: ze bevatten volledig uitgewerkte illustraties, opmerkingen over waar die moeten komen en hier en daar staat een handgeschreven correctie voor de tekst. Mogelijk raakte deze stijl van tekenen uit de gratie: na de oorlog zien we dat vooral Disneyachtige prentenboeken populair worden, met figuren die bekend zijn uit strips en van tv. Boeken die vooral gemaakt lijken te zijn vanuit een commercieel oogpunt.

Jozefien de Leest is boekwetenschapper en coauteur van het boek De verbeelders. Boekillustratie in de twintigste eeuw (Saskia de Bodt, uitgeverij Vantilt). De tentoonstelling ‘De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw’ is t/m 17 mei te zien in Museum Meermanno.

Deel: ' Ongepubliceerde kinderboeken Marietje Witteveen ontdekt '
Lees ook