13/02/2000
12:04
0911314285
thejoels

Situatie Ambon

Onrust in Kudahmati op donderdag
10-02-2000

De onrusten op eiland Ambon tussen Moslims en Christenen zijn vanaf de eerste steenlegging voor de kerk Silo en de moskee Anhur opgehouden. Echter, zoals het paar weken geleden in Hitu en Wakal is gebeurt, dat men onder de moslims onrust hadden, waarbij 5 mensen zijn omgekomen, zijn er nu ook weer onrusten in de Christenwijk Kudamati, waarbij "Gang Coccer" o.l.v. Berty Loupatty, bommen, granaten hebben gegooid naar de groep van Agus Wattimena die op dat moment een kerkdienst houden. Twee mensen kwamen daarbij om het leven t.w. Abraham Pesiwarissa(27) en Hendrik Mailisa(scholier). Gewonden zijn; Ongen Paliama(29), Nestus Haba(39), Valentino Lawalatta(19), Boy Marantika(23), Emang Nikujuluw(52), Leka Taribuka(32) en John D.Patty(63).
Dit is zuiver kriminaliteit.
De aanstichters zullen achtervolgd en terechtgesteld worden. De Molukse gemeenschap m.n. de Christenen zijn zeer teleurgesteld van deze gebeurtenissen. Het ergste is dat drank "Sopie" hier de oorzaak is. Daarom vindt men dat er regelmatig huiszoeking naar wapens moeten gaan plaatsvinden. En er moet een drankverbod komen. Zolang mensen wapens in huis hebben, worden problemen zelfs ook kleine problemen met wapens opgelost. Dit is wat er nu vaak voorkomt in de Christen en ook Moslims wijken.

Geen onrusten in Buru Selatan, maar wel in Buru Utara-Timor.
De berichtgevingen via de plaatselijke televisie (Berita Daerah) weergegeven door Kapendam XVI/Pattimura Letkol Iwa Budiman, dat er onrusten zijn in Buru Selatan, m.n. de aanval op desa Tifu door drie andere dessa`s Marloso, Jamihu en Wakisar, waarbij 3 mensen om het leven zijn gekomen, blijken niet waar te zijn!!!!!!!!!
Ronny Lesnusa een inwoner van desa Leksula in Buru Selatan is net aangekomen op Ambon en licht toe dat de situatie in Buru Selatan rustig is. De Christenen en Moslims daar zijn ervan bewust dat hun vijand de provokateurs zijn. Wat er werkelijk is gebeurt is n.l. het volgende; Een aantal bewoners van desa Wasketen hebben valkuilen neergezet voor het vangen van wilde varkens. Echter een drie-tal bewoners van desa Wawali zijn in de valkuil gevallen en kwamen daarbij om het leven. Er was een gevecht onstaan tussen de families van zowel Moslims als Christenen en de Bapak2 Adat. De Molukse bevolking is teleurgesteld met dit soort berichtgevingen. De Kapendam moet allereerst dit soort berichten verifieren alvorens dit officieel openbaar kenbaar te maken.
Letkol Iwan Budiman heeft reeds een kompie naar Buru Selatan gezonden. Laat maar!! zegt Ronny Lesnusa, dan kunnen zij zelfs met eigen ogen zien, dat er geen onrusten zijn.


De onrusten in Buru Utara-Timor.

De onrusten in Buru Utara-Timor duren voort. Tot en met gisteren 11-02-2000 zijn er al 10 mensen gedood, (8 Moslims en 2 Christenen) en 7 gewonden. De onrust begon op 9-02-2000, massa van beide kanten kwamen met zelfgemaakte vuurwapens, maar werden door de aanwezige militairen belemmerd. De volgende dag kwamen beide massa in een nog veel grote getallen, waarbij het leger moeilijk was in te grijpen.
Kapendam Iwa Budiman heeft 2 peletons Jonif 61 per vliegtuig verzonden. Situatie nu in Buru Utara-Timor is zeer gespannen.

Nog even dit voor de duidelijkheid. Normaal geeft Pangdan Bridgen Max Tamaela berichten via plaatselijke nieuws. Bij zijn aanwezigheid wordt dit overgenomen door Kapendam Iwan Budiman.

Ambon, 13-02-2000
Paulien Joel-Parera

Zoekwoorden:

Deel: ' Onrust op Ambon afgenomen, onrust op West Timor duurt voort '
Lees ook