Onthulling monument T.G. Masaryk en Rotterdam

persbericht:

Onthulling monument T.G. Masaryk en Rotterdam op 05/11/15

MONUMENT VOOR EEN MAN DIE 100 JAAR GELEDEN GESCHIEDENIS SCHREEF IN ROTTERDAM

In oktober 1914, in het toenmalige Weimar Hotel aan de Spaansekade te Rotterdam, werd geschiedenis geschreven door filosoof en politicus T.G. Masaryk, later de 1e president van de nieuwe republiek Tsjechoslowakije. Op 5 november 2015, iets meer dan 100 jaar later, wordt op nagenoeg dezelfde locatie het door kunstenaar Hans Citroen ontworpen monument T.G. Masaryk en Rotterdam onthuld: bij de Jan Kuitenbrug met zicht op de Spaansekade Rotterdam, de voormalige locatie van Hotel Weimar waar T.G. Masaryk de contouren van het nieuwe land Tsjechoslowakije schetste.

Bij de onthulling zijn aanwezig de voorzitter van de Senaat van de Tsjechische Republiek dhr. Milan Štěch en andere vooraanstaande gasten.

De plechtigheid op 5 november 2015 start om 12.00 uur in het Mariniersmuseum, Wijnhaven 7/13 te Rotterdam. De zaal is open vanaf 11:30 uur. U bent van harte welkom daar bij aanwezig te zijn.

hotel weimar

Initiatief: Pieter J. Goedhart en Jan C. Henneman

Ontwerp: Hans Citroen

Opdrachtgever: CBK Rotterdam

Historische achtergrond

In oktober 1914, kort na het uitbreken van WOI, bezoekt de Tsjechische filosoof en politicus Tomáš Garrigue Masaryk Rotterdam om er in het geheim de Britse historicus en publicist Robert W. Seton-Watson te ontmoeten. In Hotel Weimar aan de Spaansekade deelt Masaryk met hem zijn visie op Midden-Europa bij een nederlaag van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en schetst de contouren van een nieuwe staat, Tsjechoslowakije. Via Seton-Watsons memorandum van 5 november 1914 wordt deze visie bekend in het buitenland bij de geallieerden van toen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Masaryk weet tijdens WOI internationale steun voor Tsjechoslowakije te mobiliseren. Van 1918 tot 1935 is Masaryk de eerste president van Tsjechoslowakije.

Het monument

Vanaf het Masaryk-monument op de Geldersekade kijk je naar de hoek van de Spaansekade en het Haringvliet waar tot het Duitse bombardement in 1940 Hotel Weimar stond, tegelijkertijd zie je door een kijker het toenmalige hotel. Onder de zichtbare contouren van Tsjechoslowakije bevindt zich een beeltenis van president Masaryk en een uitleg in vier talen.

Donateurs

Het monument is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Aegon Slovensko (Bratislava), de ambassade van de Tsjechische Republiek in Nederland, de ambassade van de Slowaakse Republiek in Nederland, Jarmila en Paul ten Berge – Henneman, CBK Rotterdam, de stichting Comenius Museum (Naarden), CTP Invest (Humpolec), Slavka and Robert Fremr, Juridisch adviesbureau Hartmanova.eu, Koninklijke De Heus (Ede), Chris Hijmans, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek/Tsjechische Centra, Plantema, Jan Štedrý en Šárka Štedrá uit Praag.

Het monument is vervaardigd door de Tsjechische bronsgieterij HVH Foundry uit Horní Kalná en het Rotterdamse montage- en constructiebedrijf Dick van Campenhout BV.

CBK Rotterdam

Eendrachtsstraat 10 3012 XL Rotterdam

Openingstijden: (op afspraak)

ma-vr, 9-17 uur

+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl

www.cbkrotterdam.nl

Deel: ' Onthulling monument T.G. Masaryk en Rotterdam '
Lees ook