Politie Gelderland-Midden

In de politieregio IJsselland is een groot aantal overvallen opgelost. Een van de feiten bleek gepleegd te zijn in Barneveld. Het bericht is dan ook doorgezonden. Voor vragen dient u zich te wenden tot W.P.M. Rabelink, telefoon: 0570 - 684440.

Harry Munniksma (0318 - 688221)


---
ONTSNAPTE GEDETINEERDE

WORDT VERDACHT VAN 15 GEWAPENDE OVERVALLEN

Op 23 januari 2002 werd een overval gepleegd op een supermarkt aan de Domineeskamp in Raalte. De dader bedreigde de jonge caissière met een vuurwapen en ging er met een niet nader te noemen geldbedrag vandoor.

Naar aanleiding van dit voorval werd een nader onderzoek ingesteld. Hieruit kwam al snel naar voren dat soortgelijke overvallen op meerdere plaatsen in Nederland werden gepleegd, waarbij signalement en werkwijze sterke gelijkenissen vertoonden.

Er werd een team geformeerd, dat deze zaken in onderzoek nam.

Opsporing Verzocht

In het programma Opsporing Verzocht werden overvalopnames uit Meppel getoond. Doordat er een positieve herkenning volgde werd de identiteit van de verdachte bekend en bleek dat hij in december uit een gevangenis te Veenhuizen was ontsnapt. Voor het rechercheteam was deze verdachte moeilijk traceerbaar.

Aanhouding

Uiteindelijk werd de man op 11 maart jl door een arrestatieteam in Alkmaar aangehouden. De verdachte, een 26 jarige man, had toen een pistool zak. Bij onderzoek van bagage en hotelkamer, werden nog een stroomstootwapen en handboeien aangetroffen.

Werkwijze

De dader droeg tijdens de overvallen geen gezichtbedekking en had alleen een muts op. Hij ging zeer rustig te werk, kocht een aantal goederen en rekende die bij de kassa af. Daarna wachtte hij rustig zijn beurt af. Pas op het moment dat hij aan de beurt was haalde hij een pistool tevoorschijn en dreigde daar onopvallend mee.

In veel gevallen viel het omstanders niet op dat er een beroving plaats vond.

Serie

De man wordt verdacht van een groot aantal overvallen in onder meer Meppel (2x), Raalte, Zwolle, Zutphen, Deventer, Wolvega, Hoogeveen, Barneveld en Amsterdam.

De verdachte zit in voorlopige hechtenis. Het onderzoek is door de politie IJsselland afgesloten en het dossier is naar justitie gezonden.

De zaak zal op 4 juni a.s. dienen voor de meervoudige kamer van de rechtbank Zwolle dienen.

De verdachte pleegde de feiten in de periode van december 2001 tot 11 maart 2002.

De man zat een straf van zes jaar uit voor meerdere overvallen en had nog slechts een half jaar tegoed, toen hij in december 2001 uit de penitentiaire inrichting in Veenhuizen ontsnapte.


- - -

W.P.M. Rabelink

0570 - 684440

Deel: ' Ontsnapte gedetineerde verdacht van 15 gewapende overvallen '
Lees ook