Gemeente Almere

Persbericht 193

2 juli 1999

ONTWERPEN BUITENEXPOSITIE (GE)WILD WONEN 2001 GESELECTEERD

De gemeente Almere heeft de ontwerpen geselecteerd voor de buitenexpositie (Ge)Wild Wonen in Almere, die in 2001 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Almere wordt gehouden in de Eilandenbuurt van Almere-Buiten. Bij de buitenexpositie 2001 staat de behoefte van de consument centraal, die meer keuzevrijheid wil bij het samenstellen van zijn woning. De huizen die in het expositiegebied komen te staan, kunnen dan ook door de consument zelf uit verschillende bouwdelen worden samengesteld.

Het expositiegebied in de Eilandenbuurt is verdeeld in vijftien opdrachtgebieden waar in totaal zo´n zeshonderd woningen gebouwd gaan worden. Op verzoek van de gemeente is door elf projectontwikkelaars telkens aan twee architectenbureaus de opdracht verstrekt om een ontwerp in te dienen. Per ontwikkelaar is vervolgens van de twee ingediende ontwerpen het meest geschikte geselecteerd om te worden uitgevoerd. De selectiecriteria die zijn gehanteerd bij de selectie waren: aanpasbaarheid, keuzevrijheid voor de consument, programmatische innovaties en woningtypologie, bouwtechnische vernieuwingen, duurzaamheid en milieu, privacy, variatie, marktgerichtheid en verkaveling.

De ontwerpen die per ontwikkelaar zijn geselecteerd om te worden uitgevoerd zijn:

1. Visser Bouwmaatschappij: het Flex-house van UN studio van berkel & bos

2. ABB Bouw: de groeiwoningen van Architectenbureau ir. Laura Weeber
3. Credo Integrale Planontwikkeling: de woning in een omhulsel van M.I.N. 2 beeldende architectuur

4. H. Koopmans Projecten: Personal Housing van De Architekten Cie.
5. Proper Stok Woningen: Alle hens aan dek van architektenburo verheijen/ verkoren/ de haan

6. Gelderse Bouw- en Vastgoedmaatschappij: het keuzemoduleprogramma van Anke Colijn architekten en adviseurs BNA/ Feekes architecten
7. Rehorst Bouw: de blokkendoos van ir. bArt duvekot architecten BNA
8. NCB Projectrealisatie: de keuzelijst van Claus en Kaan architecten
9. Bemog Projectontwikkeling Almere: laagbouw van FARO/ hoogbouw van Theo Verburg architect
10. Hopman Projectrealisatie: laag- en hoogbouw van Buro 5 Maastricht 11. Verwelius: Shogun van BDG Architecten Ingenieurs

De ontwerpen -ook die niet zijn geselecteerd- zijn van 4 juli tot en met 4 augustus te bezichtigen in het Stadhuis van de gemeente Almere. Degenen die interesse hebben in het wilde wonen, kunnen dit aangeven door een formulier in te vullen. De formulieren liggen vanaf maandag 5 juli bij de tentoonstelling en zijn ook verkrijgbaar bij het Informatiecentrum (tevens Woonmarkt) in het Stadhuis. Aankomend najaar gaat de daadwerkelijk verkoop van de woningen van start. Een klein jaar later, rond de zomer van 2000, wordt gestart met de bouw van de woningen. De verwachting is dat de buitenexpositie in het begin van de herfst 2001 klaar is.

Almere heeft met de Fantasie en de Realiteit, de BouwRai I en II bekendheid verworven op het gebied van grensverleggende bouwen en wonen. Om deze traditie voort te zetten heeft het gemeentebestuur besloten om in 2001 -als Almere 25 jaar bestaat- een buitenexpositie te organiseren.


bron: Afdeling communicatie, Gemeente Almere

Deel: ' Ontwerpen buitenexpositie (ge)wild wonen 2001 Almere '
Lees ook