Gemeente Gent

O o g v o o r G e n t s e k a n t i n d e b i b l i o t h e e k (03/08/2001)

Bij het woord kant gaan de gedachten spontaan naar de witte kantjes van weleer en valt steevast de naam Brugge. Gent is op het gebied van kant weinig of niet bekend. Nochtans wordt dit kunstambacht ook bij ons sinds eeuwen aangeleerd.

Alhoewel de traditionele kant nog steeds wordt vervaardigd, is kant vandaag veel meer dan ouderwetse kledij of huishoudlinnen. Zoals andere kunstuitingen is ook het kunstambacht een modernere en vernieuwende koers gaan varen. De gebruikte grondstoffen zijn niet enkel meer vlas-en katoengarens. Wol, raffia, metaaldraden en zelfs synthetisch materiaal deden hun intrede. Tegelijkertijd wordt zeer creatief met kleuren omgegaan en wordt vaak driedimensioneel gewerkt.

Een beeld van deze evolutie kan men nu gaan bekijken in de inkomhal van de bibliotheek aan het Zuid.

De vzw Gentse Kantacademie, die de kantkloslessen in het Centrum voor Volwassenenonderwijs van de Stad Gent ondersteunt, wil er via deze tentoonstelling de liefde voor de handgemaakte kant promoten en zo de kant in het Gentse opnieuw de waardering geven die zij verdient.

De tentoonstelling is te zien van 16 augustus tot en met 7 september en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek :


maandag tot en met donderdag van 10 tot 19 uur

vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur.

Informatie


- Stedelijke Openbare Bibliotheek, Dienst Public Relations, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail bibliotheek.pr@gent.be, website https://www.bibliotheek.gent.be


- Gentse Kantacademie, Kruitmagazijnstraat 1, 9000 Gent, tel. (09)223 83 47, e-mail vzw.GentseKantacademie@advalvas.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Deel: ' Oog voor Gentse kant in de bibliotheek '
Lees ook