Politiebericht Den Bosch 17-08-2001
Nepvuurwapens zijn verboden

De laatste tijd ziet de politie vooral jeugdigen met zogenaamde imitatie- of speelgoedpistolen op straat allerlei spelletjes spelen of domweg op personen en voorwerpen schieten. Deze pistolen verschieten balletjes met een diameter van 6 mm. Op korte afstand kunnen deze balletjes of erwten gemeen pijnlijk zijn en raakplekken op de huid nalaten. Daarnaast kunnen ze erger letsel veroorzaken wanneer bijvoorbeeld een oog geraakt wordt. De politie neemt nep- en speelgoedvuurwapens altijd in beslag, er wordt proces-verbaal opgemaakt en er kan een forse boete van minimaal f 300,- volgen.

Deze wapens hebben vrijwel allemaal een gelijkenis met een bestaand vuurwapen en zijn daar vaak bijna niet van te onderscheiden. Dat houdt in dat personen waarop gericht wordt met een dergelijk voorwerp zich al snel ongemakkelijk zullen voelen. Want is het nu echt of niet.In de avonduren in de handen van wat oudere jeugd zijn deze wapens volledig te bestempelen als op vuurwapens gelijkende voorwerpen, waarvan veel dreiging uitgaat.

Deze wapens kunnen gewoon inbeslag genomen worden door de politie op grond van de Wet Wapens en Munitie. Tevens hangt er een stevig prijskaartje aan wanneer er tegen iemand proces-verbaal wordt opgemaakt wegens het voorhanden hebben van een dergelijk voorwerp of het dragen ervan.

De kleur van deze wapens is niet interressant. De leeftijd van de betrokkene niet en ook niet of ermee geschoten kan worden. Het gaat hier om de dreiging of bedreiging welke kan worden uitgevoerd met zo`n wapen. De politie zal altijd tot inbeslagname overgaan.

Deel: ' Ook een speelgoed vuurwapen is verboden bezit '
Lees ook