Provincie Groningen

Groningen, 5 februari 2002 Persbericht nr.19

Na het succes van vorig jaar, ook in 2002 weer Trekschuittheatertocht

In Noord-Groningen vindt in het weekend van 1 en 2 juni a.s voor de tweede keer de Trekschuittheatertocht plaats. Vandaag heeft GS besloten dit intiatief van de stichting l'Accademia te steunen met 26518,92 vanuit het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen. Vorig jaar trok de Theatertocht ruim 500 mensen en bood een gevarieerd programma langs de historische route Warffum - Bedum. Dit jaar biedt de stichting niet alleen een historische tocht, maar ook een culinaire, een literaire en een speciale theatertocht voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. In totaal zijn er in het weekend van 1 en 2 juni 2002 zes vaartochten.
Er kunnen in totaal ruim 850 mensen meevaren. GS hebben dit besluit genomen op basis van het advies van de stuurgroep van het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen.

Alle routes starten in Onderdendam vanaf de molenromp. De start van de historische route is zaterdag 1 juni om 9.00 en om 15.00 uur. De tocht eindigt in Baflo en staat bol van de culturele activiteiten (toneel, muziek, zang). Er varen drie schepen: de Herinnering, Ecoziel en de Streksum. Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni vertrekt om 16.00 uur de Golden Raand voor de culinaire tocht richting Middelstum. Ook hier muziek en dans, maar ook vooral heerlijke gerechten. Op zondag 2 juni vindt bovendien de literaire tocht plaats om 9.00 uur en om 15.00 uur. De route start ook weer in Onderdam met de schepen: de Herinnering, Ecoziel en de Streksum en gaat deze keer naar Winsum. Verhalenvertellers, poëzie, toneel en muziek; alles komt voorbij tijdens deze tocht. De kindertheatertocht "De wondere Wereld van Walfridus" vindt plaats op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni vanaf 9.30 uur. Theater, heksen, rockmuziek en pannenkoeken maken onderdeel uit van de tocht. De tocht start en eindigt in Onderdam.

Alle vaartochten duren in totaal gemiddeld vier uur, met uitzondering van de kindertocht die twee uur zal duren. Kaarten voor de tochten zijn vanaf medio april verkrijgbaar bij de VVV in de stad Groningen en kosten variëren van e 12,- voor de kinder- en culinaire tocht (exclusief eten) tot e 25,- voor de literaire en historische tocht

Bij de invulling van het culturele programma zijn zoveel mogelijk verenigingen uit Noord Groningen ingeschakeld. De invulling van het programma van deze verschillende vaartochten sluit aan bij de doelstellingen zoals die zijn verwoord in het meerjarenplan van het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen.

Het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen

Het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen is een samenwerkingsverband voor vier jaren tussen acht gemeenten in Noord Groningen (Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum) en de Provincie. De gemeenten brengen samen 113445,05 in en de Provincie Groningen doet daar 113445,05 bovenop, zodat er een totaal budget van 226890,10 voor vier jaren is. Het is de bedoeling dat door meer samenwerking met gemeenten en culturele instellingen in de regio Noord-Groningen er een samenhangend cultureel netwerk ontstaat, dat voor het hele gebied een meerwaarde heeft. Bij die meerwaarde wordt uiteraard ook aan het cultuur-toeristische belang voor Noord-Groningen gedacht. De coördinatie van het cultuurplan is in handen van een stuurgroep, die bestaat uit de gedeputeerde cultuur en de cultuurwethouders van de betrokken gemeenten. De stuurgroep laat zich adviseren door een werkgroep, met daarin cultuurambtenaren van Provincie en gemeenten. Het veld wordt nauw bij de gedachtenvorming, voorbereiding en uitvoering betrokken.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324

Deel: ' Ook in 2002 weer Trekschuittheatertocht '
Lees ook