Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ook Sahar's uit Somalië en Irak hebben recht op verblijfsvergunning

Deskundigen: Geef meer verwesterde meisjes een uitzonderingspositie

Amsterdam -3 mei 2011- Naast Afghaanse meisjes moeten ook meisjes uit landen als Somalië en Irak het predicaat 'uitzonderlijk' krijgen. Dat zeggen deskundigen op BNR Nieuwsradio. Volgens minister Leers van Immigratie en Asiel geldt alleen voor sommige, verwesterde, Afghaanse meisjes een uitzondering. Zoals het meisje Sahar, dat vandaag haar verblijfsvergunning heeft gekregen.

Hilbrand Nawijn, voormalig directeur van de IND en oud-minister Vreemdelingenzaken en Immigratie, denkt dat Leers zich op basis van het gelijkheidsbeginsel niet alleen tot Afghanistan kan beperken. "Somalië is een boevenland, voor meisjes die verwesterlijkt zijn hier in Nederland geldt hetzelfde als voor meisjes uit Afghanistan." Meisjes uit Irak vallen volgens Nawijn in dezelfde categorie. Ook Ruud Bosgraaf van Amnesty International vindt dat er een paar landen toegevoegd moeten worden aan het lijstje van Leers. "In ieder geval landen als Irak en Somalië, waar je niemand naar terug moet sturen, geen mannen, geen vrouwen, niet oud of jong."

Asieladvocaat Marieke van Eik denkt dat het onvermijdelijk is om de regels uit te breiden. "Waarom niet een specifiek ambtsbericht voor vrouwen en meisjes uit Somalië of Irak? In de verschillende ambtsberichten wordt altijd wel een aantal pagina's gewijd aan de positie van vrouwen, maar dat is toch anders in het ambtsbericht voor Afghanistan, dat is specifiek gericht op vrouwen."

Onder andere de ChristenUnie wil onderzocht hebben, of de regels voor Sahar ook voor meisjes uit andere landen geldt.

------------------------------------------einde persbericht------------------------------------

Na te luisteren via onze website: http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20110503183330600

Of kijk voor meer informatie op: www.bnr.nl
Voor meer informatie (niet voor publicatie):
Eindredactie BNR: 020-5928514

BNR Nieuwsradio
Sinds 2003 maakt BNR Nieuwsradio deel uit van de FD Mediagroep. De studio is gevestigd in Amsterdam. BNR Nieuwsradio beschikt over een wereldwijd verspreid netwerk van correspondenten en commentatoren. Hoofdredacteur is Paul van Gessel. BNR is in de Randstad en Midden-Nederland te beluisteren op 100 FM. Overige frequenties zijn te vinden op www.bnr.nl. BNR Nieuwsradio is ook live te beluisteren via de internetsite www.bnr.nl.

FD Mediagroep
Een multimediale onderneming waar Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio onderdeel van zijn. Een combinatie van krant, radio, internet en events. De FD Mediagroep heeft als doel ondernemende mensen op elk gewenst moment van de dag te voorzien van nieuws en achtergronden.

Deel: ' Ook Sahar's uit Somalië en Irak hebben recht op verblijfsvergunning '


Lees ook