Oostenrijk wel degelijk gastvrij voor Nederlandse huiseigenaar


Vuistregels voor het kopen van een tweede woning in Oostenrijk

WENEN, 20140214 -- Anders dan alarmerende berichten in de media doen vermoeden, is het voor Nederlanders heel goed mogelijk om een vakantiewoning in Oostenrijk te kopen. Een tweede huis in Oostenrijk is zelfs heel populair onder Nederlanders. Als u zich aan de regels houdt, geniet u optimaal van uw vakantiewoning. Negeert u de regionale regels, dan riskeert u een kat in de zak te kopen. Toerisme- en vastgoedexpert Falkensteiner Residences zet voor u de do’s en dont’s op een rijtje.

Helaas komt het voor dat Nederlanders bedrogen uitkomen als ze een huis in Oostenrijk hebben gekocht. Terwijl dat met de juiste voorbereiding en de juiste contacten helemaal niet nodig is. Duizenden Nederlanders hebben tot volle tevredenheid een tweede huis in Oostenrijk. Voor permanente bewoning of als vakantiehuis.

Het is bekend dat Oostenrijk strenge regels hanteert voor buitenlanders die vastgoed kopen in toeristische oorden. En dat is ook wel begrijpelijk. Zonder die regels bestaat de kans dat populaire plaatsen buiten het seizoen veranderen in spookdorpen. Die plaatsen worden dan onleefbaar voor de lokale bevolking. Voor wie de regels kent en in zee gaat met professionele vastgoedexperts is er voldoende aanbod voor een tweede woning.


Vuistregels voor een vakantiewoning in Oostenrijk:

  • Maak van uw (vakantie)huis nooit een impulsaankoop. Onderzoek zorgvuldig de omgeving en de huizenmarkt, zodat u een goed beeld heeft van de prijzen en de mogelijkheden.
  • Benader een professionele makelaar die de lokale huizenmarkt goed kent en op de hoogte is van de regel- en wetgeving van de betreffende deelstaat. Nog beter is het om uw huis direct bij de ontwikkelaar te regelen.
  • Check altijd of het huis een tweedehuis-vergunning (Zweitwohnsitz) heeft. Dit verschilt per deelstaat. In populaire plaatsen zoals Kitzbühel zijn regelmatig controles op tweedehuis-vergunningen. Heeft u deze niet, dan moet u er permanent wonen of een (hoge) boete riskeren.
  • Check altijd of u verplicht bent om het huis te verhuren als u afwezig bent (gewerbliche Nutzung). In veel toeristenoorden is leegstand van woningen uit den boze.

Wanneer u zich houdt aan de belangrijkste vuistregels, dan koopt u zorgeloos uw eigen vakantiewoning in Oostenrijk.


Falkensteiner Residence biedt met edel:weiss residences in Oostenrijk de mogelijkheid om een vakantiewoning te kopen met een tweedehuis-vergunning zonder verplichting tot verhuur. Kijk voor meer informatie op www.premiumliving.com


Over Falkensteiner
De Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG (FMTG AG) is een prominente aanbieder en ontwikkelaar van toeristische producten en diensten in hartje Europa. De groep bestaat uit 30 vier- en vijfsterren Hotels & Residenties, FMTG-Development en toerisme consultancy Michaeler & Partner.


Deel: ' Oostenrijk wel degelijk gastvrij voor Nederlandse huiseigenaar '
Lees ook