Ingezonden persbericht


Persbericht
Leeuwarden, 25 augustus 2014

Op de thee bij Martine Bijl

Martine Bijl neemt bezoekers van het Princessehof mee Op de thee in Leeuwarden. In de audiotour bij deze tentoonstelling vertelt ze over de bijzondere reis die thee in de loop der eeuwen maakte, van het Verre Oosten naar Nederland. Het is niet de eerste keer dat Martine Bijl de stem is van thee. 40-plussers zullen zich haar iconische Pickwickreclameliedje uit de jaren 70 vast herinneren. De reclamefilmpjes zijn te zien in de tentoonstelling, naast een traditioneel Japans theehuis, nostalgische theeposters, een theekoepel en vooral heel veel keramiek: verfijnde theekommen, unieke theepotten en complete serviezen. De audiotour is gratis bij een kaartje voor Op de thee. De tentoonstelling is te zien van 6 september 2014 tot en met 31 mei 2015.

Keramiekmuseum Princessehof vroeg Martine Bijl om de stem van de tentoonstelling Op de thee te worden. Niet eerder sprak Martine een audiotour in, wel was ze ooit al de stem van thee. Veel bezoekers zullen de Pickwickreclame uit begin jaren 70 herkennen, waarin ze zong: "Thee heeft zoveel charme en toch lijkt thee zo gewoon". (Bekijk hier de reclame: http://www.youtube.com/watch?v=YkujlDEiuk0). Martine heeft een veelzijdige carrière; ze maakte een groot aantal platen en televisieprogramma's, schrijft liedteksten en vertaalt musicals. Ze won onder meer een Edison, de Televizier-Ring en de John Kraaijkamp Musical Award. Sinds vorig jaar staat ze in de spotlights met de hitshow Heel Holland Bakt. Haar ervaring als actrice en presentatrice maakt haar de perfecte persoon om het verhaal van thee te vertellen. Bovendien werkte zij jarenlang met keramiek en heeft dit nog steeds haar interesse. Haar keramische poppen zijn meerdere keren tentoonge steld en ook verscheen er een boek over haar werk.

Op de thee is een reis door verschillende theeculturen. Van China, de bakermat van thee, naar Japan en van het Verre Oosten naar Nederland. De audiotour geeft achtergrondinformatie over de topstukken en vertelt verhalen achter bijzondere theepotten, kommen, kopjes en theebussen. Ook komen luisteraars meer te weten over gebruiken uit de verschillende theeculturen, zoals de traditionele Japanse theeceremonie. Bezoekers ontdekken dat ook Nederland een rijke theecultuur heeft, met een grote verscheidenheid aan keramiek. Van industrieel tot ambachtelijk, van verfijnd art nouveau tot gewaagd design. Soms een feest der herkenning, dan weer heel verrassend. De audiospeler is gratis verkrijgbaar bij de balie en de tour duurt ongeveer een uur.

Op de thee in Keramiekmuseum Princessehof wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Ritske Boelema Gasthuis en St. Anthony Gasthuis.

Deel: ' Op de thee bij Martine Bijl in Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden '


Lees ook