Op zoek naar geluk in Utopia en daarbuiten


Laren, 20141105 -- Met de ‘Utopia Academie’ gaan de inwoners van Utopia (het tv-programma op SBS6) iedere maand op zoek naar de grondslagen van de ideale samenleving. Omdat Utopia een groot publiek bereikt uit alle lagen van de bevolking is de Academie een mooi platform om ideeën Nederland in te katapulteren. Op donderdag 13 november is het onderwerp: ‘Wat is geluk?’. Met filosofe Moira Muller en psycholoog Ad Bergsma gaan we onderzoeken of geluk een andere manier is om welvaart te meten.

Het onderwerp geluk staat bij deze Utopia Academie centraal, en hoe een ‘ideale samenleving’ een mens gelukkig zou kunnen maken. Geluk zou bijvoorbeeld een heel andere manier zijn om de welvaart van een land te meten, denk maar aan Bhutan met zijn Bruto Nationaal Geluk. Ieder mens wil graag gelukkig zijn, in een ideale samenleving wonen als het goed is gelukkige mensen, daar zorgt de ideale samenleving immers voor. Andersom werkt het misschien ook: Een gelukkig mens zou een goede of betere bijdrage leveren kunnen aan een ideale samenleving. Maar hoe word je gelukkig? En wat is geluk eigenlijk precies? Over deze vragen en meer gaan de inwoners van Utopia op 13 november een gesprek aan.

Bij deze Academie wordt dieper ingegaan op de voorwaarden van geluk en gaat men onderzoeken waarom mensen daar toch altijd naar op zoek zijn. Sprekers van de avond zijn filosofe Moira Müller, die geluk verbind met de mythe van Prometheus en het menselijke vooruitgangsgeloof en psycholoog Ad Bergsma, die aan de Erasmus in Rotterdam voor EHERO werkt, het onderzoeksinstituut dat geluk en welvaart in de hele wereld onderzoekt. Ze hebben beiden een andere invalshoek en onderzoeken beiden in hun werk geluk. De avond is bedoeld om niet alleen de bezoekers, maar ook de kijkers van Utopia te laten nadenken over hun rol in de samenleving en het geluk iets makkelijker te bereiken maken.

De Utopia Academie is te bezoeken op donderdag 13 november om 19:00 in Utopia, Amersfoortsestraatweg 115 te Laren.

Over Moira Müller

Moïra Anne Müller is geboren in Amsterdam 1983. Filosofe aan de Universiteit van Barcelona (UB). Har onderzoeksgebied is de actualiteit van het Griekse drama. Haar passie gaat uit naar het verbinden van de Griekse filosofie en mythes met het nu. In haar presentaties helpen de mythes uit de Griekse Oudheid om actuele thema´s in de wereld en binnen de organisaties vanuit een ander perspectief te benaderen. Schijft onder meer voor Filosofie Magazine en geeft les aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Over Ad Bergsma 

Ad Bergsma is psycholoog, wetenschapsjournalist en geluksonderzoeker. Hij werkt in de traditie van het streven naar het grootste geluk voor het grootste aantal. Hij schrijft voor dagbladen, opiniebladen en vaktijdschriften. Is specialist op het gebied van de positieve psychologie en gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit. Bij uitgeverij Boom verschenen boeken van hem over Gelukkig werken en Succesvol ouder worden. Ad Bergsma is een dag in de week verbonden aan het Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO).

Over Utopia

Utopia is een leefgemeenschap van 15 verschillende individuen die samen een ‘ideale samenleving’ proberen op te bouwen. Utopia is dagelijks te zien op SBS6 en daarom wordt het programma door de inwoners gebruikt als een soort uithangbord om te laten zien op wat voor wijzen leven mogelijk is. In het kader van dat streven organiseren zij een maandelijkse Academie om verschillende levenswijzen en ideeën onder de aandacht te brengen.


Deel: ' Op zoek naar geluk in Utopia en daarbuiten '


Lees ook