Opblaasbare kogels en giftige stekels in Nieuwegein


Unieke tentoonstelling tijdens Vivarium 2011, Europa's grootste evenement op het gebied van Aquariums, Terrariums, Paludariums en Vijvers.

NIEUWEGEIN, 20110211 -- In het weekend van 26 & 27 Maart zal in de Homeboxx te Nieuwegein de inmiddels vierde editie plaats vinden van Vivarium. Dit unieke evenement is met een oppervlakte van maar liefst 12.000m2 de allergrootste show op het gebied van de aquarium-, terrarium-, paludarium- en vijverhobby. Naast de vele standhouders en activiteiten als wedstrijden, lezingen en workshops zijn er tijdens Vivarium jaarlijks meerdere bijzondere tentoonstellingen te vinden. Zo vormt bij de komende editie de tentoonstelling "de wereld van roggen en kogelvissen" een van de hoogtepunten.

Velen zullen bij het horen van de naam roggen direct denken aan de zoutwater vissen die in zeen wereldwijd gevonden worden. Echter, in Zuid-Amerika vertoeven vele soorten ook in zoetwater, waarvan een aanzienlijk gedeelte in de Amazone en diens zijtakken. Wat de zoetwatervarianten, naast hun platte uiterlijk, gemeen hebben met hun verwanten uit het zeewater, zijn de giftige stekels die zich in hun staart bevinden. In deze tentoonstelling zullen deze roofvissen uit Zuid-Amerika in al hun mogelijke verschijningsvormen tentoongesteld worden. Het publiek kan daarbij kennis maken met hun bijzondere voortbewegingsmethoden en door middel van diverse voedermomenten deze rovers in actie zien.

Waar roggen al tot de verbeelding spreken door hun roofmethodes, doen kogelvissen dat met hun vaak charmante voorkomen wellicht nog wel meer. Kogelvissen komen eveneens zowel in zoetwater als in zoutwater voor en kunnen variren in grootte van enkele centimeters tot bijna een meter. Met hun papegaaiachtige bek zijn zij ware voedselspecialisten die jagen op slakken, krabben en kreeften. Daarbij staan de meeste soorten er om bekend dat ze zich bij gevaar kunnen "opblazen" tot soms wel tweemaal hun oorspronkelijke formaat. Ze blazen zichzelf echter niet op met lucht, maar door een forse hoeveelheid water naar binnen te zuigen.

Samen met nog enkele andere roofvissoorten die vaak bij roggen en kogelvissen in de natuurlijke wateren voorkomen, zullen deze beide diersoorten verspreid over vele aquaria de unieke tentoonstelling "de wereld van roggen en kogelvissen" vormen die voor het hele gezin een unieke kennismaking met deze diersoorten zal vormen. Zoals gezegd, is dit slechts een van de vele hoogtepunten die u tijdens Vivarium kunt beleven. Voor het volledige programma kunt u terecht op de website https://www.vivariumbeurs.nl.


Deel: ' Opblaasbare kogels en giftige stekels in Nieuwegein '
Lees ook