---

Ministerie van Defensie---

Foto: Opbouw MOGOS (KL-voorlichting ISAF)

Opbouw MOGOS vordert gestaag

27-02-2003

De opbouw van het Mobiel Geneeskundig Operatiekamersysteem (MOGOS) vordert gestaag. Dinsdag (25 februari) reden de tientonners met daarop de MOGOS containers af en aan tussen de locatie van tijdelijke opslag naar vliegveld Kaboel International Airport, waar MOGOS wordt opgebouwd. Het chirurgisch team van met name personeel van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg vertrok zaterdag (22 februari) naar Afghanistan.

Met vereende krachten, ook de specialisten staken hun handen flink uit de mouwen, werden de containers aan elkaar gekoppeld en de bijbehorende tenten opgebouwd. Het MOGOS-team onder leiding van majoor Van Putten gaat ervan uit dat vrijdag 28 februari het complete internationale team kan starten met het inwerken om op 5 maart operationeel te zijn. In de dertien containers van het MOGOS-systeem bevinden zich ruimtes voor sterilisatie, voorbereiding, operatiekamers, intensive care, materiaal, medicijnen en dergelijke. Iedere container heeft een eigen water-, stroom- en aircovoorziening. De patiënten worden verpleegd in tenten. Het specialistisch personeel bestaat uit vier Belgen, twee Duitsers en negen Nederlanders. De ziekenauto's worden bemand door negen Letse chauffeurs.

Alle teamleden nemen op vrijwillige basis deel aan de ISAF-inzet. De taken in Kaboel bestaan uit de chirurgische ondersteuning voor de 5000 ISAF-militairen, opvang en behandeling van eventuele gewonden en - voor zover de veiligheid dit toelaat - zorg voor burgerpatiënten.

Foto: Opbouw MOGOS (KL-voorlichting ISAF) foto: Opbouw MOGOS vordert gestaag (KL-voorlichting ISAF)

Deel: ' Opbouw MOGOS vordert gestaag '
Lees ook