Nederlandse Vereniging van journalisten

13/2/2003 NVJ Algemeen
Opbrengst Pim Fortuyn tafel naar Reporters Respond

De veiling van de Pim Fortuyn-tafel in Perscentrum Nieuwspoort heeft 5.000 euro opgebracht. Het geld wordt overgemaakt aan het NVJ-fonds 'Reporters Respond' dat journalisten in nood steunt. De tafel is inmiddels overgebracht naar het nog te openen politiek café Leefbaar Rotterdam.
Pim Fortuyn schonk de tafel - met ingelegd familiewapen - jaren geleden aan Nieuwspoort. Het perscentrum vond zijn 'gala van het vrije woord' - naar aanleiding van het 40-jarig bestaan - een mooie gelegenheid om de tafel ter veiling aan te bieden en de opbrengst aan een goed doel te schenken. Harry Maronier, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, kocht de tafel. Deze krijgt een plaats in het nieuwe café Leefbaar Rotterdam dat tot doel heeft de politiek dichter bij de burger te brengen. `Ik denk dat de tafel van Pim Fortuyn op de juiste plek, bij zijn club, is beland. Daar ben ik zeer content mee', zegt Steven Veenendaal, directeur van Nieuwspoort. Steun
De 5.000 euro gaat naar Reporters Respond. Het door de NVJ opgerichte fonds geeft financiële steun aan journalisten, programmamakers en cameramensen, die door hun vak in risicovolle omstandigheden verkeren. Zoals aan hoofdredacteur Nikolay Markevich en zijn collega Pavel Mozheyko van de inmiddels gesloten krant Pagonya in Minsk, Wit-Rusland. De journalisten hebben een verkapte gevangenis-/heropvoedingsstraf van 2½ en 2 jaar gekregen wegens hun `smaad' aan het adres van de president. Zij moeten nu zelf hun verblijfskosten, voedsel en kleding betalen. Reporters Respond steunt hen om hun verblijf enigszins te kunnen verlichten.

Deel: ' Opbrengst Pim Fortuyn tafel naar Reporters Respond '
Lees ook