Carros

Speedster als snelle surveillance-auto?

Opel spraakmakend tijdens Politievak 2001

(26 september 2001)

Tijdens de onlangs in Den Haag gehouden politie vakbeurs PolitieVak 2001 zorgde Opel voor een verrassing met de presentatie van een in politiekleuren uitgevoerde Speedster. Een studiemodel met een knipoog naar de vele autos die Opel landelijk voor surveillance-gebruik aan de verschillende politiekorpsen levert. Maar toch ook een auto met een meer serieuze ondertoon.

Niet minder dan een kwart van het Nederlandse politiewagenpark bestaat gemiddeld genomen uit Opels, van de Corsa tot de Zafira en inmiddels ook de nieuwe Vivaro. Dit laatste model beleefde tijdens de PolitieVak 2001 eveneens zijn debuut in een zogenaamde GSA-uitvoering (Grote Surveillance Auto) en trok zo mogelijk nog meer belangstelling dan zijn snelle broer. De reden hiervoor is dan ook te vinden in het feit dat het wel eens een zeer belangrijk model zou kunnen worden voor de politie.

Met de lancering van de Politie Speedster onderstreept Opel de zeer brede modellenrange, waarmee het merk niet alleen de gewone kopers maar ook zon 27 regionale politiekorpsen bedient. Een samenwerking die in de meeste gevallen al jarenlang loopt. Overigens is ook in de zeer veeleisende politiewereld de Opel Astra de nummer één, om precies te zijn de Astra 1.7 DTi en de 2.0 DTi. Maar ook de nieuwe Corsa krijgt veel positieve reacties. En nog niet zo lang geleden bestelde de Politie Twente na zeer intensieve testen op de proefbaan van het Politie Verkeersinstituut een vloot Zafiras, vijfentwintig stuks in één keer om precies te zijn. En ook die zijn inmiddels in veel meer politieregios ingezet.

Wellicht komt daar binnenkort dus de Opel Speedster bij. De middenmotor sportwagen heeft - zou je bijna zeggen - zelfs zijn naam mee. Een ideale snelle surveillance-auto voor de politie dus. Net als de open surveillance-sportwagens uit het verleden is hij een opvallende verschijning op de weg. Zijn snelheid en wendbaarheid garanderen dat snelheidsduivels geen enkele kans meer krijgen om het hazenpad te kiezen.
Eén ding is zeker: de Speedster als surveillance-auto zou de aandacht trekken, het imago van de politie een dynamisch accent geven en een ideale achtergrond vormen voor wervingsadvertenties van toekomstige politie-personeel. Voorlopig blijft het bij een ludieke actie en zal de Speedster - nog - niet direct voor politiedoeleinden worden ingezet. De stof die het doet opwaaien zal aantonen of het ooit zover zal komen

Deel: ' Opel introduceert Speedster tijdens Politievak 2001 '
Lees ook