Partij van de Arbeid


Open brief aan Sire over nieuwste vuurwerkcampagne

10 december 1999 Jose Smits

Wie zijn vingers kwijt is vanwege de riskante omgang met vuurwerk, hoeft niet langer op vriendschap of liefde te rekenen. Want tja, dat weten we allemaal, jongeren vinden gehandicapten reuze eng. Die boodschap draagt de jaarlijkse vuurwerkcampagne van Sire dit jaar uit.
Als afschrikwekkende waarschuwing naar jongeren toe, mag de campagne misschien effectvol zijn; tegelijk wordt de boodschap erin geramd dat gehandicapten afstotelijk zijn. Het komt neer op het exploiteren van angst ten koste van een groep mensen die, inderdaad, al vaak wordt gepest en gemeden.

Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van Sire, maar als deze campagne werkelijk doorgaat mogen we er dan over enige tijd een van Sire verwachten waarmee de schade voor gehandicapten wordt gecompenseerd?
Bijvoorbeeld eentje met de leuze: geen liever minnaar dan een die gelouterd is door het leven?
Ik ben als Kamerlid voor de PvdA benaderd door mijn achterban met de vraag in actie te komen tegen de campagne. Ik ben niet voor censuur dus voor ingrijpen van buitenaf pleit ik niet. Maar ik doe wel een beroep op u de campagne te staken. Ze is kwetsend en versterkt heersende vooroordelen.

Met vriendelijke groeten
José Smits
Tweede Kamerlid PvdA

Zoekwoorden:

Deel: ' Open brief aan Sire over nieuwste vuurwerkcampagne '
Lees ook