Ingezonden persbericht

ZATERDAG 22 JUNI OPEN DAG IN HET ILPERVELD

Op zaterdag 22 juni van 10.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom bij het Bezoekerscentrum Ilperveld. Het Noord-Hollands Landschap heeft samen met de Waterschappen een interessant programma gemaakt rond het thema 'water'. Natuurlijk wordt er deze dag gevaren in het Ilperveld. Voor een klein bedrag zijn er kano's en roeiboten beschikbaar en er zijn korte vaarexcursies naar een eiland met trilveen. In het bezoekerscentrum is een expositie met als hoogtepunt een sterk vergrotende microscoop waarmee kleine waterorganismen bekeken kunnen worden.

Deze zaterdag loont het extra om op de fiets te stappen. Want niet alleen in het Ilperveld zijn activiteiten, ook de Stadshoeve in Zunderdorp heeft tal van leuke activiteiten op de schaapscheerdersdag én de bekende biologische zuivelboerderij Buys in Oostzaan is open. Daar kan men o.a. ambachtelijke producten proeven en geitjes en kalfjes vertroetelen.

Vanuit het Bezoekerscentrum Ilperveld starten regelmatig korte vaarexcursies naar het Braamstuk. Dit is een van de mooiste stukjes trilveen in het Ilperveld. Hier kunt u genieten van de bijzondere vegetatie, de luidruchtige broedvogels van het riet, maar natuurlijk ook van het lopen over het dikke water. Voor beschermers van Het Noord-Hollands Landschap zijn deze tochtjes gratis, anderen betalen EUR 1. Voor deze gelegenheid zijn er ook Canadese kano's beschikbaar. U kunt een 2 uur durende tocht maken waarbij u ook enige instructie krijgt. Om de kosten hiervan te drukken betaalt u EUR 5, beschermers EUR 2,50. Natuurlijk zijn er ook roeiboten beschikbaar voor een verkenningstocht door het veld. Beschermers kunnen deze zoals altijd gratis gebruiken, anderen betalen zaterdag de 22e juni EUR 9.

De gezamenlijke Noord-Hollandse Waterschappen hebben een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Waterland. Daarin wordt getoond hoe het lukt dat wij droge voeten houden, ondanks dat we leven onder de zeespiegel. Met behulp van de elektronen microscoop kan iedereen zien wat er allemaal leeft in een druppel water. Er gaat een wereld voor u open. Kinderen kunnen samen met hun ouders actief aan de slag langs het Ilperpad achter het bezoekerscentrum. Zelf beestjes vangen, turven maken, planten ruiken en voelen, vogels kijken vanuit de drijvende vogelhut en op zoek naar fossiele planten. Het kan allemaal met de labkar.

Om de twee proefboerderijen te kunnen bezoeken is er door Het Noord-Hollands Landschap een fietsroute uitgezet. Deze voert door mooie delen van Waterland en is te verkrijgen op het bezoekerscentrum Ilperveld, de Stadshoeve en bij de Kaasboerderij van Jan Buys in Oostzaan.

Voor nadere informatie kunt u bellen met de InformatieWinkel van Het Noord-Hollands Landschap, 0251-362 762.

Het bezoekerscentrum ligt aan de westkant van het Noordhollandsch Kanaal, tegenover het dorpje Watergang. Met buslijn 100 rijden tot Het Schouw. Neem daar de pont en wandel 1700 meter naar het noorden. Komt u met eigen vervoer, neem dan vanaf de ringweg rond Amsterdam (A10) de afslag Landsmeer, in Landsmeer rechts de Van Beekstraat in, deze helemaal uitrijden, bij het kanaal linksaf.


---

Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Jan van Steijn, beheerder Bezoekerscentrum Ilperveld, 020-4820900 of de voorlichter van Het Noord-Hollands Landschap, Johan Stuart, 0251-362 747 of mobiel 06-53129644. Er zijn digitale beelden beschikbaar. Castricum, 13 juni 2002

Deel: ' Open dag in het ilperveld '
Lees ook