Ingezonden persbericht

Zondag 5 augustus open dag Balgzand

Neus in de wind en die speciale geur van het wad opsnuiven. Lepelaars met hun jongen bespieden. Met een schepnetje achter platvisjes en garnalen aan. Maar ook met eigen ogen zien wat er groeit en bloeit op de zilte schorren. Dit alles kan op zondag 5 augustus tijdens de open dag in het Balgzand. Dit doorgaans niet vrij toegankelijke natuurgebied in de kop van Noord-Holland is dan geopend voor publiek. De stichting Het Noord-Hollands Landschap organiseert in samenwerking met o.a. de Waddenvereniging en de Vogelwerkgroep Den Helder een aantrekkelijk, doorlopend programma. De hele dag door van 9.00 uur tot 16.00 uur kunnen bezoekers op eigen houtje een deel van het gebied intrekken.

Het Balgzand is een stukje Waddenzee, tussen Den Helder en Wieringen. Het Noord-Hollands Landschap beheert 50 ha kwelders langs de dijken. In totaal beslaat het Balgzand 6000 ha en vormt het met alle schorren en slikken een onmisbaar onderdeel van het vogelleven in Europa. Duizenden sterns, bergeenden, steltlopers en rotganzen komen hier om te broeden, te eten en uit te rusten. Het gebied krijgt de laatste tijd de nodige aandacht vanwege de mogelijke komst van de Orions naar Vliegveld de Kooij. Normaal gesproken is het gebied alleen toegankelijk onder leiding van de opzichter, maar tijdens de open dag kan iedereen op eigen gelegenheid het Balgzand ontdekken. Wil men toch meer tekst en uitleg over de vele bijzonderheden van dit gebied, dan zijn er gidsen en vogelaars die de bezoekers graag onthalen.

Is 't hoog of is 't laag water?
Al het leven in Balgzand staat in het teken van hoog- of laagwater. Zo ook het programma van deze open dag. In de ochtenduren is het namelijk hoogwater en wandelt men voornamelijk binnendijks richting de schorren. Op verschillende punten op de dijk staan mensen van de Vogelwerkgroep Den Helder klaar met telescopen, zodat vele vogelsoorten van dichtbij kunnen worden bekeken. Ongetwijfeld is er weer een grote groep lepelaars present met hun bedelende jongen. Bij laagwater vanaf ca. 13.00 uur kan men onder leiding van een wadgids het leven in de wadbodem bekijken. Om ca. 15.00 uur zal opzichter Meindert Otter van Het Noord-Hollands Landschap laten zien wat er zoal groeit op de zilte schorren. Dat is niet alleen het bekende zeekraal, maar bijvoorbeeld ook de hertshoornweegbree, het melkkruid en de zeeaster. Ook een rondje naar de speciaal voor de alikruiken aangelegde dammetjes is dan mogelijk. Tussen de stenen van de dammetjes wemelt het van het leven, waaronder naast alikruiken vele kleine krabbetjes. Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt er een auto achter de dijk tussen de verschillende excursiepunten.

Genoeg te zien en te horen op deze dag. Wat betreft eetlust en dorst: koffie, thee, limonade en versnaperingen zijn voorradig. Bij bezoekerscentrum 't Kuitje verkoopt één van de kramen etenswaar. De andere kramen beschikken over brochures en ander voorlichtingsmateriaal van Het Noord-Hollands Landschap, de Rangers van het Wereld Natuurfonds, de Waddenvereniging, de Vogelwerkgroep Den Helder en de KNNV.

Waar is 't precies?
Natuurinformatiecentrum 't Kuitje ligt op het industrieterrein Oostoever te Den Helder. Borden aan de weg langs het Noordhollandsch kanaal leiden u naar dit industrieterrein. Op het terrein 2 km doorrijden en 50 m voor de marinewerf rechtsaf slaan.Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met Edwin Bommezij, 06-53502175. Castricum, juli 2001.

Deel: ' Open dag in waddengebied bij Den Helder het Balgzand '
Lees ook